Tuesday, December 29, 2009

pahit manis

Bittersweet began in mid-2004 with 2 members who had the same musical interests. Both played in an Ipoh band before, and got to know each other well during that time. Herri and Zabil occasionally met to hangout and eventually decided to try their hand at writing music together. Both heavily influenced by British music, the two decided to put their heads together and record an EP, just for fun.
After the recording was completed Herri and Zabil distributed the material for feedback, which was mainly positive. When Zabil joined the Malaysian teaching force he had to quit the band, which left Bittersweet with only one of its founding members. Determined not to abandon what they started, Herri set about forming a complete line-up, particularly considering they'd been invited by Pet Projects to perform at Couple's EP launch. He enlisted Dinie as their bassist first of all, before adding Hafiez (guitarist) to the line-up, Pijie as Bittersweet's vocalist with Emai ..boards. Bittersweet finished recording their 2nd EP (Night and Morning Tales) on November 2004. They?|ve been invited for shows at PISA Penang on January 2005. The feedback of the 2nd EP and the shows at Penang which were more massive than before. Bittersweet have been invited for plenty of shows after that in KL and Penang.
Starting 2006, Bittersweet been received a rave reviews from the crowd and people mostly in Klang Valley itself. Bittersweet finished recorded their 1st single (A Perfect Match) on June 2006. The singles feedback was heavily impressive and the track A Perfect Match has been played in many radio stations such as Fly fm, Hot fm, Hitz.fm and Mix fm. They also had been invited to play for a show at Baybeats festival 2006. By the end of 2006, Bittersweet has launched their 1st debut album, Perfect Match, on 16th December 2006 during Rock The World 7. Two months later, after the album has released, they started for a tour around the country. The tour began at 10th April which the first place that they gonna rock was KLPAC, Kuala Lumpur. Then,they went to JB(11th March), Malacca(17th March), Penang(8th April), Ipoh(14th April) and the last place was Sarawak on 28th April. The tour was good and successful.
After the Malaysian tour, Bittersweet in planning to broaden their music to the audiences around the South East Asia region. Finally Bittersweet comprises of 5 members that are Pijie(Lead Vocals), Herri(Lead Guitar / Vocals), Hafie (2nd Guitar / Vocals), Dinie(Bass), Emai(Keys / Synth) and a sessionist drummer.

Monday, December 28, 2009

bLurrEd

aku ase aku tader ar bagus mane cam org len..aku buat hal aku,tak kacau org len,tak pemes,tak lawo,tak tiut wakakakka tapi nape mesti aku..

this morning hmmm actually dah beberapa hari dah aku kontek ngn mmbr lame aku ni..n dier gtau aku kena jga diri aku baik2..apehal???
dier p barber n potong rambut sampai botak!!kenapa??dier nak p brain xray sbb ada blood clot ataupon darah beku kat otak dier!!
aku sgt2 shock sbb dier baru nak gtaw aku sbb kitorg dah lame tak kontek..aku mrh tp taleh sbb dier tgh sakit..dier gtau aku yg clot tuh kesan dari dier eksiden aritu..aku mrh sndiri..dier diyam buat aku macam org bodoh..ape peranan aku sbgai kawan?

pagi tadi,dier gtau yg dier nak p jauh dari aku,dari seme org..aku anggap dier tgh merepek.merepek,melalut..dier asik suh aku jaga diri,jgn tgu dier n tah pape..aku nak dier sehat balik..
doktor ader inform dier n famili dier yg chances dier nak survive dlm operation tuh sgt tipis,n kalau selamat mngkin nasib..dier gtau kalau dier selamat,maybe dier takkan ingat sape pon aku..dier akan lupekan aku sbb iya lah operation dier kat kepala..aku diam je,sbb aku ase aku tatau ape patot aku ckp
then aku gtau dier,better dier selamat..idup sehat dgn famili dier,aku tak kisah kalau dier tak ingat aku
aku jadi takot org yg aku syg biler dorg naik moto..jgn eksidden je

n tadi,adik dier gtau dier selamat..tak sedar lagi.aku tatau keaadaan die sekarang..
aku juz harap dier selamat..
Amin.

-down to the earth

Saturday, December 26, 2009

sHizuKa

In early 90's, 4 friend decide to formed a band called HeadCleaner. Heavily influenced by Greenday, Sea Sick Pirate and alike at that time, HeadCleaner was one among very small number of bands played punk rock along Toxin 99% etc in Ipoh. The band contributed 2 songs in Bodysurfmusic earliest Kopi Sechewen 1 Compilation featuring many talented band in Ipoh. The band played a few gigs around Ipoh before releasing their first demo tape "Do Problem". The band split-up just before releasing their 1st EP "Life's Less Solution" in 1994/95 after their singer/songwriter, Art decided to quit the band because of his personal problem.

The lead guitarist of the band, Pyan who still did not ready to follow that path decide to try his crappy style of songwriting which is much softer-side of Headcleaner. With a female vocal joining the three of them (which they forgotten her name), Pyan decide to called the band Dream Project before changing it to Shizuka and The Bad Dreams. Somehow the "forgotten female vocal" went MIA just before they records their first 2 track included in Fresh and Crisp Compilation produced by their own indie label Hatequarters [now known as ihateshizukamusic] forcing Pyan to take her place as a vocalist. Shizuka then joined by Elly in 1997 to take empty spaces left by Nua who didn't feel playing the bass was giving him fun anymore. He then appointed himself as a rhythm guitar and later as a keyboard player for the band.

Since they were no longer with a female vocalist they decided to drop the The Bad Dreams leaving only Shizuka which easier to to pronounce, said Wan the drummer. Shizuka then records another 2 tracks for the Kopi Sechewen II produced and distribute by Bodysurfmusic. The track Redline95 become their stepping stone for Shizuka to be known among friends throughout Malaysia.
In 2002 they released their 1st EP "Records of a Lifetime" consisting 7 songs + 1 Rerecorded version of "The Car" previously released in Kopi Sechewen II Compilation. The EP were sold out and will be reissue in near future said Pyan when asked about the EP availability. Shizuka played a couple more shows before went into near hibernation mode by only releasing to the internet one Pyan accoustic solo track in late 2002 ; Goodbye [enough is enough]. Later in 2004, Ijan joined the band taking Elly position [Elly are now in a band called The Hans].

so aku ase ehheh ske ar dapat tau..hihihi tau ape pon aku tatau pe

..............

Friday, December 25, 2009

cuti-cuti pantai timur

ehem bebeh..kesinambungan stori mori aku heehhe so disebabkan hols aku wit my fren telah dikenselkan sndirik oleh kwn2 kuh,mak pak aku decide nak hols anak beranak..ye lah kalo aku dah stat kuliah n praktikum,mmg dlm mmpi lah nk coti same2..so people, kami anak beranak p bercoti kat ganu daaaaa heheh...aku lope nk inform cik leha aku yg aku nk trun sane..

ehem umi kuh dah booked seri malaysia kat ganu tuh..one nite je,rm130 tp bg rm150..mmg gtu kot,aku tak blaja hospitaliti ni ekekke..ari fes kitorg arrived kat kuala ganu tuh,kitorg check in duluk..mndi ke hape ke,n mkn bihun yg mak aku wat..layannnn
then rehat2 sat...gerak p pasar payang..heheh ape lagi soping kopok lah..actually b4 reach hotel tuh kitorg sesat nk carik hotel..nasib bek aku ni ader kwn seluruh negara,mksud aku kwn2 kolej aku lah..aku kontek si pjah n lalalla mijiku..ghopenye dekat je,kitorg p patah balik mase kat otw kg cina tuh heheheh macihhhh

then kat pasar payang tuh,aaaa bli lah ape yg patot..n p lepak kat dataran shahbandar..ader cam booth2 kat situ,mak aku ape lagi..rambang putih mate nye nengok tudung kegilaan org skang nih..then jln2 sampai lutut naik longgar dah.then p balik pasar payang,bli lah ape yg patot tp hmpir seme dah tutup...
so ape lagi,kami cabut balik hotel secara berjalan kaki beramai2..hampir2 kena ikot ngn incik anjing dua ekor ekekek.nasib ader my dadi yg kuat lagi gagah perkasa tuh ahhaha

sblm balik tuh,singgah mkn.ayah je mkn,lapo kate nye..aku,mak ngn adik kuh tak mkn pon...then balik bilik,rehat je keje.penat..mlm tuh kuar,p bli kepsi kekeke..aish pekat beno cashier kpsi tu ckp ganu ekekek..mak aku mkn mee gureng.ayah plak bace paper je sbb dah knyang mkn pg td..kul 10 aku dah tarik simut,sejuk siot!!then terjaga tgh mlm sbb panas wakakkakakak lawok babun tol..sok pg,p mkn sarap 3org...hahhahah tader sape pon tgu kat luo hall mkn tuh..aku ckp ngn ayah aku..kite kuar pat ploh kali pon takpe...patot ajak mak aku mkn skali,bkn dier p cek pon ahhahha...then aku naik bilik mak pak aku p soping...

then we all check it out,gerak kua...p taman tamadun islam,tgk masjid kristal hehehe lawo ar gak...tp panas,macam kat putrajaya lak...jln2 kat sane,tngkap gmbr even dorg prohibited some place yg taleh capture gmbar hahhaha..ok lah,beh sbb dpt tau masjid2 kat dlm donia ni..then pastu kitorg grk p chukai lak..heheh our best port kalo p pntai timo ni...kitorg tdo kat hotel ni,murah siot..rm90 untuk satu queen size n single bed.single bed nye leh due org tdo(yg kecik je k hahaha)bilik ayo besau,tb ader astro,peti ais,n tngkap yg luas bapak gaban hahaha..anyway sgt satisfied even buruk sket..jnji slesa..paling murah,bilik kat situ rm40,single bed n tak silap aku bilik ayo kat luo hahahha..korg nk tdo p je kat pekan cukai ganu tuh,hotel dier ngadap ayo sungai..bes nye dkt ngn kedai mkn n mini market wakkakakk..mlm2 leh p tgk org memancing,joran seme besa2 so ikan pon ganas n besar gak lah kan..

n juz nk gtau,ader satu gerai nasik campur ni,kat tepi sungai gak..aaa jual ape tuh,macam set gak ar..korg mntak nasi ngn sup n daging hhahaha...nmpak sedap..daging dorg kasik daging salai,mmg lembut..sup pon wangi.

kat sini ade lah stori yg aku taleh lupe,buat aku n my dadi gelak berdua..stori nye??
rasia beb hahahah

then kitorg grak p kuantan,otw tuh carik satar,tak jumpe...sampai nak masuk bandar tak jumpe2 gak..last2 balik ganu balik wakkakakka...mau nak p kemaman carik satar,tp tak sampai pon kemaman,kat kajoi kot ye ke...aku pon lupe name tmpt tuh..mak aku ape ag borong satar sampai rm10 hahahahh..dapat 30biji kat lain2 kedai lak tuh...yg behnye lemang kat sini murah,paling murah rm2 whoaaaaaaa beh2.bapak aku bli 2batang..

then,singgah teluk cempedak..pehhh angin kuat,ombak bagai nak gila...ader lah 4org mamat men surfing yg tah pape tah heheh tp beh tgk dorg surf..ombak tak lawo,so taleh lah nak men ombak cam kat dlm tv tuh..

then berangkat pulang..balik kl,aaa pntai batu buruk tak silap aku pon kitorg singgah gak..aku gtau shara,yg aku lalu balok..leh plak daktuh tak caye ckp aku..sipak kang hahhaha

sampai kl,pas kemas2 seme brg trus terbongkang keletihan walopon juz duduk sebelah bapak n mak aku mase dorg drive hahahha

sekian abes cite hols kuh dgn famili kuh kat pntai timur

-ikan yu

my hols tilah dirembat oleh kwn2 kuh!!

aaaaaaaa hmmm bese nye kami kwn2 kat kolej akan plan baik punyer untuk setiap cuti sem kitorang...pehhh bayek punye plan.ko bli tiket time ni waktu ni,kite p naik kaki,nnti bawak laki,jgn lupe masak kari ahhahah
tah pape tah plan...bikin gempak semalaya kunun hahha..our plan p jengah n terjah teluk batik nun kat perak sane tuh..kunun nak men ayo laot,nak men kejo2 kat pantai..
nak kuntrul segala jenis ayu dpn mat2 ensem wakkakak

aku sian kat si pyah huhuhu dah bli dah tiket dari umah dier tuhh..bapak sian dier..tapi aku lagi sian kat dirik aku sndirik sbb kitorang kena pakat ramai2 bayo balik duit si pyah tuh...adoiiiiiiiiiiiiiiiiiii abes duit aku...
quite bengang gak sbb jnji macam2 last2 tak jadikkk..ni membuatkan beta hangin huuhuh
tp ape nak buat kwn gak..tp bile pk balik bese lah kot org melayu kan,jnji taleh nak pakai.

last2 ape nak buat??aku terbongkang kat umah..menjadi suri umahh n terbongkang dpn tv hahhaha anak dara ape jenis pon aku tatau..
anyway aku dapat gak jenjalan ngn mak pak aku heheh..holiday ngn dorang besss sgt hehehe

soo aku arap next time dorg plan,jgn lah jadik macam ni..fobia nak oliday ngn dorg dah hahahha...juz pegang pada jnji dah cukup bg aku

...........

Friday, December 18, 2009

sUdahhh!!!!

Salahkah aku
Mencintaimu
Memilikimu
Menyayangimu

Jangan paksakan kita untuk
Slalu bersama
Jangan paksakan kita untuk
Slalu mencinta

Salahkah aku
Mencintaimu
Memilikimu
Menyayangimu

Bila kita harus berpisah, sudah
Biarkan ini semua berakhir, sudah
Cinta memang tak harus milikki

betul ke tak betul??

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin disahkan sudah bernikah dengan pelakon terkenal, Zizie Izette dipercayai pada minggu lalu.

Walaupun Bung Moktar enggan mengesahkan perkahwinannya itu, rakan karibnya, Datuk Mohamad Aziz yang juga Ahli Parlimen Sri Gading, semalam mengesahkan pernikahan mereka.

"Dah selamat...saya doakan beliau bahagia. Saya sempat berpesan kepada Bung Moktar jangan berahsia lagi... biar semua kawan tahu kerana ucapan tahniah adalah doa," katanya ketika dihubungi semalam.

Bung Moktar yang sering mewarnai persidangan Dewan Rakyat dengan kelantangannya, menjadi tumpuan apabila beliau dikatakan sudah bernikah dengan Zizie dan majlis resepsi diadakan di sebuah hotel terkemuka di sini malam kelmarin.

Bagaimanapun, Bung Moktar ketika dihubungi enggan mengesahkan perkara itu tetapi berjanji memaklumkan mengenai perkara itu apabila tiba masanya kelak.

"Ini bukan masa terbaik membuat komen. Saya perlu menjaga hati banyak pihak dan saya tidak mahu melukai sesiapa," katanya.
Beliau juga berkata, khabar angin yang beliau mengahwini Zizie, 31, di sebuah hotel lima bintang malam kelmarin adalah tidak benar.

Ketika ditanya mengapa beliau tidak menghadiri sidang Parlimen sejak kelmarin, Bung Moktar berkata, beliau berada di Kinabatangan.

"Saya mempunyai kerja di sana... sangat mustahak. Saya sudah mendapat pelepasan daripada Chief (Datuk Seri Nazri Aziz)," katanya.

Beliau turut ditanya mengenai penampilannya yang semakin bergaya sejak akhir-akhir ini termasuk mengubah gaya rambutnya.

"Ramai kawan-kawan yang mewarnakan rambut... mengapa kamu tidak tanya mereka. Jangan buat spekulasi," katanya.

ihsan dari:berita harian

jojom masak!!

hehehe aritu tader sape kat umah..so aku lah jadik suri umah yg tak berkelayakan langsung ehheh..ape lagi,lapaa dn ase tanggungjawab(ye lah dah bosau tak paham bahasa lagi nak buat keje umah)aku n adik kuh yg tersayam menyelongkar dan menjahanamkan dapo mak aku ekekekke..dlm peti ais aritu tader ape pon kecuali ikan sekor stgh n udang..sayoo tader,bawang putih abes,cili boh takder..heheh so nak masak pe???sila ikuti resepi ciptaan dan alteration yg telah dilakukan seperti yg dibawah ni...sodap wooo

KARI UDANG VERSI ANAK DARA
bahan-bahan:
-udang sebanyak mane yang anda mau
-bawang besar sebiji
-santan setengah kotak(gune yg kotak keyh sebab tader yg peket)
-serbuk kari setengah peket
-cili merah 10biji
-cili padi 5biji pon ok
-asam jawa secubit
-minyak 8sudu
-halia 2cm
-lada hitam 6sudu
-daun kari kering 8helai hehe
-air satu kole


cara-cara pembuatannya:

1)peram udang yg telah dibuang kulit separuh tuh dgn halia dan lada hitam selama mana yg anda mau

2)potong bawang besar kepada separuh..asingkan lagi separuh,gune separuh je k sebab lagi separuh leh buat goreng telur..bawang yg separuh tuh potong empat dan masukkan kedalam blender,kisar sampai lumat.

3)masuk kan 8biji cili merah,lagi dua tuh buat perhiasan.kedalam mesin blender bersama2 dgn kesemua cili padi...ini sebagai cili boh sebab cili boh abes

4)bancuh serbuk kari setengah peket dgn air kosong 2cawan(agak2 lah k) sampai sebati..

5)aaaa jgn lupe santan yg separuh kotak kecil tu dibancuh plak dgn 3cawan air sbb aku punye suke lah eh ehehh

6)panaskan periuk kecil

7)masukkan minyak masak..tunggu panas.udang yg telah diperam selama pat ploh ratos saat tu bleh dibasuh dgn air paip..tos kan

8)minyak dah panas,masuk kan bawang blend dgn cili boh buatan sndiri tuh keyh..tumis sampai pecah minyak

9)dah pecah minyak(bkn pecah dara ye)leh lah masukkan bancuhan simen eh bancuhan serbuk kari tadi..tumis sampai pecah minyak lagi ye

10)dah wangi gtu,dah pecah minyak,masukkan udang tadi hiyahhhh..gaul sampai sebati..tgu dalm lima minit sambil2 tuh kacau dan leh lah menyanyi

11)kendian,masukkanbancuhan santan tadi.gaul..kalo nmpak cam pekat sgt masuk kan lagi air sampai puas ati keyh

12)air asam jawa jgn lupe k..masukkan garam.ikotlah sampai puas ati..masukkan daun kari..gaul kan

13)tggu sampai menggelegak,dah menggelegek leh lah tutup api n leh lah masak lauk yg lain heheheh

p/s:bapak aku kate mase aku tumis tu tak pecah minyak,so korg buat sampai pecah minyak ok hhihihi

selamat mencuba :D

MALAYSIA BOLEH!!!

yuhuuuu Malaysia Boleh!menamatkan kemarau selama 20tahun untuk merangkul emas di tangan kita...semalam menjadi sejarah bak kata pengulas sukan kat tv2 tu heehhe
semalam sape tak tengok final bola sepak antara MALAYSIA vs Vietnam mmg rugi tak hengat lah wehh...mbgkin org akan kata...eleh poyo gile minah/mamat ni,Malaysia dah menang baru nak bangga,baru nak puji.tapi bila Malaysia kalah tau mengeji je...itu yang aku dapat semalam lah respon dari mmbr2 kuh..juz shout Malaysia Boleh pun,dorang persoalkan..mana jati diri anda huh??

apa2 pon bese lah tu,org berhak mengkritik,mengutuk..tapi sila letakkan situasi anda pada situasi mereka..sokong salah,tak sokong salah,apehal!!!macam mane bangsa nak maju kalau masing2 nak makan sorang,masing2 nak idup senang,masing2 nak kedepan..
name pon satu Malaysia,jadi amalkan lah perpaduan..makan same2,senang same2,maju pon same2..tak luak pon kalo rezki tuh kite kongsi sesama kite,kite kan Malaysian,anak Malaysia..

mls nak pkir mentaliti org sekarang sebab masing2 punye hak untuk bersuara..aku satu famili jadi penonton setia final bola sepak antara Malaysia dan Vietnam...first half,45minit pertama,Vietnam kasik hentam pasukan kita..duhummMmm!!!mmg dorang kasi habis habisan punye lah..menyerang setiap masa..satu jatuh bola tetap berjalan ditendang setiap pemain Vietnam...perghhh aku mmg tabik lah player vietnam semalam..menyerang dan terus menyerang sampai aku naik takot sebab player kita terpaksa terus bertahan menjga posisi dan mempertahankan gawang gol negara dari dibolosi pihak lawan...
uhhuhu aku mmg cuak sgt2...setiap serangan yg Vietnam ksi tuh,hampir masuk gawang kita ngeeee!!!

tapi masuk seken half,heheh turn kite lak menyerang tak hengat donia secara bertubi2 terhadap pasukan Vietnam heheh...gol memang cantik..mastermind ape kenamenye,safiq halim eh yg kasik tendangan dari lua kotak penalti pastu sharul idalan kuis sikit puingggggg GOALLLLLLL!!!!
heehhebagus gak kan...then after 90 minit pasukan kite kena bertahan untuk 6minit sebab keeper Vietnam Truong tu injured kat left atau right shoulder..heheh kredit kat pasukan kita lah...

hmm aku sangat2 suke semangat pasukan Vietnam...berjuang sampai ke akhir terutamanya keeper Vietnam yg injured tuh...perghh kalo aku mau menangis tgh padang tahan sakit.. sakit wooo kalo bahu terkehel yauuuu sakit!!! dier tanak kuar padang n do exchange dgn keeper simpanan walaupon aku rase injured pada bahu dier tuh agak teruk..maunye tak teruk,aku rase dkt 3kali gak game stop kejap sebab sakit..huhuhuh

tak lupe hehehe keeper pasukan kite aaaa sape ek Sharbinee kan ehhehe...hmm walopon org kate keeper takder lah penat sgt tapi,jgn2 main2 woooo ini org jaga keeper manyak pinting woooo...huhuhuh aku n my ayah n my mama dah buat kesimpulan yg bahawasanya sharbinee ni banyak bertungkus lumus menjga gawang negara.ye ar byk kali kena attack dek Vietnam n Laos time final and semis aritu..
hmmm cam Casillas lah Sharbinee ini heheheh..tapi aku minat Casillas...my laling hihihihi..aku arap Sharbinee leh jadi the best keeper cam Casillas ke..
atau lagi senang seme player yg ader kat malaysia ni leh jadi setanding dgn player2 yg bertaraf dunia tu AMIN...

hmmm tahniah kat Rajagopal!!!hoyeee hoyeee berjaya bawak anak buahnye ke SEA dibawah latihan anak tempatan..mmg patot dibangga kan po..kalo lepas ni org nak ktuk lagi aku tatau lah ape nak kater lagi...antara nye mesti:
1)tak tahan lame lah skuad negara tu
2)ni baru sikit eleh..
heheh aku pon tatau lah....juz bersyukur ape yg kite dpt n berusaha lebih gigih ke arah yg ingin dicapai..

salam 1 Malaysia, Malaysia Boleh!!!

Thursday, December 17, 2009

mEkaNik eNsEt

hmmmm disebabkan aku gatai sgt tangan godek2 enset aku tuhhh
enset kuh sudah rosak uwaaaaaaaaa menangis aku..tp tak nanes pon sbnrnye
ekkekeke

abes aku siat enset aku tu pakai gunting,pisau gillete,n segala gadget menjahit mak aku tuh hahahha...
abes enset aku...ape2 pon aku sayam enset kuh itu...tp ape kan daya beliau tak dapat diselamatkan lagi...akan aku semadikan enset ku yg kurang kasih sayang tu didalam almari kat depan sebelah krusi dkt ngn tngkap...

hmm skang ni telah terbukti dgn sahih nye bahawasanye aku tidak layak untuk bergelar mekanik enset..tapi kalo ader yang berkenan nk suh aku betullkan enset korang tuh, leh lah kasik kat aku...
kompom jahanam enset korang aku keje kan

-------------

Tuesday, December 15, 2009

nExT Top MuBi!!

hai kawan kawan mari pi tgk mubi
heheheh
next mubi yg nak dilayan hmmm

--zombieland
--santau
--avatar

masih dalam perancangan sebab nak kumpul kwan2 p tgk mubi ehheheh
dlm dis week gak kot nk pi layan lepas geram ehehhe

nursE-juruRawAT-miSi-siSTer-sUstEr

eheemmm adakah anda seperti diatas yg disebut2 itu?? jika ya,tahniah!!! anda pon cam shaye hehehhe..nothin to say actually but from wut i heard,wut i see it is all about pride ehhh yekee ehhehe..

become someone juz like above really not cross my brain wakakakkakakka hancooo!!!
camna lah org yg periksa paper english spm aku tu leh kasik A1 kat aku adoiyaaaiii
ape2 pon menjadi seseorang yg bakal pada 2011 nnti tu langsung tak terlintas pada pikiran aku,ati aku..dedolu cite2 nak jadi dokter ar tp ape kan daya,result pon cam lembu korban ader hati nak jadi dokter..

pilihan aku,aku jenis tak kisah..ingat nk jadik cekgu tp tak layak wakkakak adesss.
n disebabkan aku ni jenis tak reti nak buat keputusan untuk idup n masa depan aku,my mami menghalakan satu jalan untuk aku ke arah bidang keperempuanan ni lah... menjadi seorang jururawat!!!huyahhhhh aku??misi??mmg kawan2 aku gelak kan aku punye lah...otai mane buat keje lemah lembik ni..hmm tu kata aku tapiiiiiiiiiiiiii

ingat senang ke jadi nurse????uwaaaaaaaaaaaa nak nanes belajar syllabus nye ni.. ingat keje aku kasik ubat kasik cocok je..tapiiiiii
jauh ayam panggang darik api indah khabar dari rupa
susah bai jadi sorang student nurse ni..susah!!!
korg ingat tayah belajar ke biology tu!!tayah belajar ke kira2!!kena dowhhh
hmmmm tolong!!!tapi aku dah start suke wakkakakak

jiwa kena kental beb!!bukan senang...penah sekalik tu kitorang praktikal kat spital..
ada sorang anak relative ni tye mane dokter, aku kater lah kejap lagi dlm kul 3 dokter dtg..then leh lak minah tu tye soalan bonus yg leh dpt markah satos n leh p pusingan akhir tu...you ni cleaner ek!!! uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
apelah nasib, apelah nasib jadi begini~~~

korg ingat senang ke...kitorang ni macam org gaji pon ader ekekekke..geng2 aku kat hostel tu melabelkan kitorang ni serba boleh..nak tau kenape????
1)kitorang leh basuh rambut org n trim janggut n segala jenis bulu :D
2)kitorang leh jadi farmasi sbb kena hafal ubat
3)kitorang leh jd penasihat kesihatan
4)kitorang leh jd housekeeping
5)kitorang leh jadi pembancuh susu dan air
6)kitorang pakar bab2 tukar pampers ni
7)kitorang leh jahit luka--macam tailor lah gak ni
8)kitorang leh masukkan segala jenis tiub hehehe
9)kitorang leh jadi penghibur tak terlatih
10)kitorang leh jadi physiotherapy yg tunggang langgang
11)kitorang leh menjadi calon menntu makcik pakcik kat spital tu wakakkaka
12)yg pasti kitorang leh kenal dgn ragam orang,mengeratkan silaturahim dan dapat paham betapa deritanye berpenyakit dan paham bagaimana korang wujud dan bagaimana korang pergi...

tak kisah ape pon yg kita jadi,aku tetap bersyukur dgn apa yang aku ada sekarang ni...bersyukur apa yang ada,jgn meminta apa yg lebih

aku bersyukur menjadi diri aku...

Monday, December 14, 2009

pahLawaN pEtir huyahhhhh

ehem singgah sahur di mid baru2 ni..ape lagi nuntun mubi lah..actually macam bese tiap kali nak watch mubi kompom ader pergolakan antara benua disebabkan list out mubi yg telah dibuat ekkekeke...mubi top 5 kitorang sangat2 lah mengharu birukan keadaan sampai aku nak mengamuk tapi mengamuk secara dalaman dan secara bertatasusila ehhehe

aku p ngn makcik2 kolej aku nih...si zeka ajak tinguk santau,intro pon dah seram...memang menarik tp mlm tu aku dah ar tido sorang kompom tido lampu tepasang include dgn radio ekekekke...budak2 tecik plak nak aku folo dorg tinguk storm warrior..
sampai nak sampai turn kitorang aku decide nak tinguk pahlawan petir tuh...aku nk tinguk zombieland sbnrnye...tp before reach midbeli tu aku mmg nekad nk tinguk pahlawan petir tuh,tp tu lah aku ni...ampeh memanjang ekkekeke...menjadi perebutan antara mak budak dgn budak2 wakkakakak..aku pon kasik offer kat dorg,kite proceed kat midbeli sampai midnite show so tayah gado2 seme mubi leh tinguk heheheh...sen mane mau carik???

akhirnya tadaaaaaaaaaaaa jeng jeng jeng....pahlawan petir menan!!!!
ehem hero tua yg ensem tu

start to commentar bout the mubi
starting...boring,aku tak paham
then mase kuar name2 pelakon tu aku ingat nak tdo je dlm panggung
tp heheh pastu dah jadik bes lah plak
hmm aksi dier bes,tp aksi mase starting aku tak kenan
name dlm cite ni bes sampai nak terkekek2 aku ketawa...
yg penting akhil hayy versi chinese pon ader heheheh nameless

one part aku suke mase si ekin ngn aaron statik n satu imaginasi mase dorg berlawan dlm ujan buat aku minat...

korang mesti salu tinguk kan cite2 cina kat tv3 kul6ptg kan mase dolu2...kompom ar ader part jiwa2 sket hehehe
tangkap leleh pom ader...hmmm aku paling tterkesan mase part the emperor and the family kena tunjuk mane makam naga tuh...
name pon emperor yg sgt setia,sgt mementingkan rakyat jelata n negara tercinta kan.. so biler si penjahat tu tye [penjahat tu name nye aties kuntum,model majalah kuntum ni] mane makam naga tu,emperor tu degil...n aper ag,aties kuntum ni amik lah sorg anak emperor ni n ugut nk bunuh
uwaaaaaaa dier bunuh gak
aku ase dlm 3 org gak anak dier kena bunuh
n from here korg akan rase macam maner perasaan sorg bapak bile anak nye dibunuh
heheheh power punyer ayat

hmm jalan cite dah bes...tapi paling aku tak kenan ending tergantung ats pokok daaaaa
hmm mencikk...aku cam ase ader next sequel lah ekekkeke..director nye aku kot hheheh
sebab nye si aaron ni pi mati sebab nak save si ekin n er meng..so aku tak paham sebab ekin menangis last2 ekkekek

anyway plot cite best,tp intro n ending buat aku arghhhhhhhhh...so leh je tinguk cite ni sebab mmg tak rugi pon even ader yg not satisfied ehhehe

rating 3/5

sile kunjungi panggung berhampiran umah anda keyh (^_^)

Sunday, December 13, 2009

sang mantan!!

dulu aku kau puja
dulu aku kau sayang
dulu aku sang juara
yang selalu engkau cinta
kini roda telah berputar
kini aku kau hina
kini aku kau buang
jauh dari hidupmu
kini aku sengsara
roda memang telah berputar

mana janji manismu
mencintaiku sampai mati
kini engkau pun pergi
saat ku terpuruk sendiri

akulah sang mantan
akulah sang mantan

sakit teriris sepi
ketika cinta telah pergi

akulah sang mantan
akulah sang mantan

mana janji manismu
setia sampai aku mati
kini engkau pun pergi
saat ku jatuh dan sendiri

mana janji manismu
mencintaiku sampai mati
kini engkau pun pergi
saat ku terpuruk sendiri

akulah sang mantan
akulah sang mantan
akulah sang mantan
akulah sang mantan

mana janji-janjimu

Saturday, December 12, 2009

correction yerk!!

buat pengetahuan seme cite damnshit feeling tuh bukan cite pasal aku!!
BUKAN CITE PASAL AKU!!!
diulangi....
BUKAN CITE PASAL AKU!!
paham tak!!!
hahaha

so jangan salah paham
ni cite kawan aku
aku tukang cite
aku tader kena mengena ngn cite vuduh tuh keyh
sile jgn salah anggap
sile bace sampai abes
ampes marang sekeper tol!!!
hehhehe

sekian harap paham
harap maklum
harap bahasa dipahami

sekian sesama

Sunday, December 6, 2009

eXam!!!!!!

sape suke exam??
aku lagi tak suke

tak fail pon name naik ape kes???
anyway kena stadi hard gak ni

cardiovascular and respiratori
ape ko nak stadi sal jantung hah bai!!
berjela lah nak mengapal abnormaliti tuh
forward failure lah
congestive cardiac failure lah
acute pulmonari oedema

gastrointestinal and genitourinari
tau mkn tapi tatau efek ape aku makan tuh
ekkekeke
tau kincing tapi tatau ape yg tak elok sal ko nye kincing tuh
intestinal obstruction
hernia
tetes
hypospadia
cancer colon
gastritis
billroth l and ll

infectious disease and integumentary
sile jaga kulit halus mulus anda
heheheh
kang mau jadi eczema ke
pemphigus ke
psoariasis ke
nak kena TB?? HIV??
chicken pox pon bahaye wehhh

nn jgn lupe ubatan anda
streptomycin
morphine
captopril
barbiturate
calcium channel blocker
atropine

ehheheh
nursing pon tetap go on
arghhhh!!!
tensen
nak pi ambung stadi
subjek cam tutttt
hahaha

-med lib um

welkam pjah!!

hehehe welkam kat kawan kuhhh PJAH!!!
hoyeee hoyeee
aaaaa sukses kat ngko keyh...

nnti aku tolun ko keyh
keep bloggin`

-med lib um

Friday, December 4, 2009

cEmerlang nye haku....

hehehe posted from um medical library....

cbox aku dah functioning hehehe macih arefique...
jasamu aku kenang keyh hahahha

so the cuties cbox tu dah leh gune
korg leh post ar kat situ

hehehe
aku dah rasmi duluk

okok nak p stadi ni....
pokes
nak exam
next time online ag keyh

salam dari
medical library um

Sunday, November 29, 2009

hiyahhhhhhhhhhhh!!!! exam time

heheheh arini mlm ni aku kena pulang ke sangkar aka balik kolej daaaaaa.
uwaaaaaaaaaaaaa ngok ngek betoi nak balik kolej..
sok dah stat stadi week aku tak reti2 nak stadi adoiyaiiiii

keje keras lah nmpaknye aku kali ni......dekan sem ni kompem tak dapat macam sem lepas uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa....ape nak buat
nasib paper aritu tak kantoi...
tak kantoi pon name naik ampeh betolll!!!!

so mid disember aku online balik...nak tgu tokmoh download kan cite yang aku suh dier cari tu ekekekkeke...
pader kengkawan seme yg nak exam ke, spm ke stpm ke gud luck, do the best...
so mid disember leh enjoy sampai puas, panggung kat sunway,mid valley n times square akan jadi tempat beta beradu sepanjang beta bercuti sem ni wakkakakakak...

bebudak bearshare yg nak final gud luck k...arefique nnti tolong aku pasal cbox ngok ngek tu eh ehhehehe...
aku not blogging sampai mid disember ni sooo arap korg windu aku wakkakakak

examm haters ni!! heheheh

-hidup ni mmg palat tapi esok masih ader hehehe-
salam exam dari dewan exam
wakakakak

parkbhuthe[mun]

Saturday, November 28, 2009

c box

heheheh baru nak try tp disabled lak.... so diharap incik tataopape leh tulun aku
wakakkak

arefiq tulun aku!!!!!!

sekian sesama

penyumbat telinge!!!

uwaaaaaaaaaaaa mp3 ku buat hal lagi...mp3 aku majuk ngn aku, dier tamau on9 lak ampeh...rase sepi je taik telinga aku ni nak dgr lagu..
sedih sangat...aku tatau ape salah aku terhadap mp3 aku tu

selalunye mp3 aku ni tak majuk lame mane dlm 2,3 ari je..ni dah dkt nak 2minggu uwaaaaaaaaaaaaaaa..

aku tgh sabr menunggu ni supaya mp3 aku idup balikk...masih mengharap lagi ni..kalau tak idup sebelum pc fair bln doblas ni kat klcc tu jgk, mmg bli baru lah jawabnye heheheh...

ape ape pon aku tetap sygkan mp3 aku tu sorang ehheheh

luv u mp3
wakakakakka

---cedihh

Thursday, November 26, 2009

i`m ninja--- the ASSASSIN

heheh tajuk gempak macam tak gempak je pon kan...anyway kemarin aku n kawan2 aku p midvalley nak tgk mubii...
1st choice nak tgk 2012 tp sold same gak ngn jennifer body tu..n dis cite jadik 3rd choice kitorang
puas ati!satisfied sgt2!!!

actually aku tatau pon same pelakun dier,sekali hiyahhhh NAME SAYA RAIN daaaaa hahahahh...suwit+macho+gagah+6th packed= pakwe aku ar tu ekkekek.... mubi aku amik kul 6.15,dlm kul 8pm dah abes dah pon...saspended gak cite ni sebab beselah kan, ninja mesti ade potong2 kehel2 kan...perot aku pon naik ngilu..

action dier bes,step ninja die baguih pitching pon tak larikk heheh..cite ni byk gak flashback mase zaman dier follow ozunu dulu.. ozunu ialah ape ye aaaaaa suku ninja dorg lah..bapak dlm suku ozunu ni bkn bapak betol dorg macam bapak angkat lah tapi jenis strict forward ar heheh bapak ozunu ni macam piih kasih je dgn si rain ni tp yakin dgn kebolehan mamat ni ar..etensyen ye rain ialah raizooo ok..dlm suku ninja ni ader ramai ahli so dorg seme macam adik badik lah tp dorg kejam sbnrnye..raizo ni tak disukai oleh sorg bro dier dlm suku tu..ape kenamenye tah aku pon lupe..

then ader satu part tu raizo dah besar,ader ar bnda dier kena buat and nak approve kan dier adalah suku ozunu sejati dier kena bunuh sorg adik badik dier(pompuan) sebab pompuan tu cube larik dari suku dorg tu..raizo ni jnis ader ati gak ar sbb dulu dier ni maybe suke kot ngn sorg pompuan gak dlm suku tu tp kena bunuh dah..aku ase since that day raizo jns tak ske mmbunuh tnpa sebab..

mase flashback kan sedih sbnrnye huhuhuh sedihhhh...n ader some part yg agak lawok gak ar tp taleh lawan lawak ujang ehhehe...and next nye dier nk kena protect satu pompuan ni, mika namenye..sbb kate raizo mika ati nye istimewa wakkakakak..plot cite ni beh so mmg kena tgk lah...

lupe nak gtau
assassin tu pembunuh..kira suku ozunu ni di train untuk jadi pembunuh n ikot ckp bapak dorg tu.. NINJA ASSASSIN ninja pembunuh....

rating 4 kot heheh

.....dari GSC MIDVALLEY MEGAMALL

Friday, October 30, 2009

i`m nineteen!!

sempena kebesaran aku kali ni tahun ni, aku tader pasaan pon sebenarnye ekekekke.. ntah lah mmg dah biasa tak bersambut
aku.......tapi aku diyam je......bayek tak aku wakakkakakak
dorang dah plan awal2, si ida pon dah tau tapi hobi aku, pas keje mmg trus lepak atas tembok duk borak2 sblm p mandi hehehe
dorg mmengamuk aku lambat balik hahahha
anyway dorang buy me some sort that i like even not much... thanx friends!!

hopefully this relation keep stand stronger!! bestfriend tuh hahah
dah besa ghopenye aku, leh tawen kut wakakakka.. kena pikir matang lagi ni sebab perangai macam budak2 hahahh... tgh keep work toward it!!

i`m nineteen now!!!

Sunday, September 27, 2009

kolej+hospital+assignment+books+enset mood heheh

uhhuhuh kolej dah start..menda plain aku tak suke. ape ape pon nk buat cane kan dah aku pilih jln ni kena lah folo the rules and the rhythm..sok start praktikal balik uwaaaaaaaa kena bangun pagi!!! hohhoho 5.30am!!! huh hate so much heheh.. assignment tak siap ag sebab cuti byk melepak je..

soooo aku pon bukan salu update pon blog aku ni juz kadang2 tu ader gak aku singgah sahur jenguk blog aku ni.. page len pon dah mls nk usha hehehe..

aaa final destination tak dapat ag nk tgk..kena bantai tgk games arghhh
nnti aku nk pi tgk ehehhe

anyway aku gerak dulu
mish ol
papehal cari je aku kat hospital ekekekkek
straw tetap penyedut minuman
papehal ym je
imawari10

salam jauh dari hospital
-inche munmun

Saturday, September 19, 2009

Lebaran tibe ag hehe

yahuuuuuu!!! ari raye ari raye!! ske giler time ari raye...ase cam nak melompat kiri kanan depan blakang dan dimana mana aje yg bleh dilompat hikhikhik..
tahun ni aku raye simple je, tader ar meriah cam dedolu zaman mude mude dulu....
aaaaaaaa skang pon aku mude ag k heheh mude ke??mude ke tua jnji pasan je la mude ekekekek..aaaa nak raye ngn kwn je, ngn skandal tamo aku eeekekkeke..aaaaaa tp cam taleh aye je assignment bertimbun mane nak buat ampeh giler

eiiii menci assignment..kan best kalau masuk kolej tayah assignment..blaja je sampai lebam tersenguk-senguk dlm dewan kuliah hahaha...aaaaaaaa nak raye nak raye nak raye
tak sabo nak raye heheh

aaaaaaaa disini nak amik kesempatan lah kan...mentang2 ada space sendirik nak bermaharajalela lak heheh...

nak buat ucapan khas nih kepada----->>>>

1) bebudak sk seri setia kuchai lama antaranye ialah jeng jeng jeng.....
-afiq
-apis
-jabar
-nazrin
-sueraya
-syikin
aaaaa ntah sape ntah lag aku pon tak hengat,seme laki je kontek aku ampeh tol

2) bebudak smk desa petaling
-aishah pesalni
-aishah dahlan
-nik zurain
-ain
-azira
-adilea
-rosnani
-hazirah >>dakni same kolej ngn aku ni ekkekeke
-anip
-ikwan
-adam
-chung kit my bero
-manimala
-awe aka wahida
-shaika
-amie
-haliza
-min yi
-yee sing
-lee yen
-kak afi
-sueha
-liza
-ita
aaa dan sesape jelah...tak hengat byk mkn semut ni

3) pada kwn2 mengom kat kolej nursing um tu
-zeyka
-aini
-shara
-wana
-ida
-pjah
-pyah
-zack
-ecah
-balqis
-anis
-lina tahir
-sahida
-shiling aka shin yee
-yenni
-munir
-chub
-shwu yuann
pon lupe gak ni walopon coti seminggu je waakkakaka

4) pada cikgu2 skolah yg penah mengajar
-cikgu rohemi>>> penting ni, minat sampai skang wakkaka
-cikgu hasliza >>pantang tgk tdung aku
-cikgu siva >>emsem wooo
-cikgu mohamad >>>emsem gak sebab dier nyanyi lagu smbil men gitar untuk aku siap ada name aku dlm lirik lagi wakakkaka
-cikgu roslan >>cikgu math paling kamceng paling beh ehhehe
-cikgu harun >>cikgu gatal uwaaaaa takk jadi ekekek
-cikgu wong >>ajar bio tak paham ape
-cikgu azlina >> heheh otak lebey kurg kitorg je..tak abeh2 soh menyalin ampeh
-cikgu nasir >> label aku mak su aka mak bisu sebab tak byk cakap ekekek
-cikgu hamzan >>> wakakkakakkkeekkekekkehuhuahuahuahuhau
-pengetua aku >> hehheeh idup2 kena tipu ngn aku sebab tamo tuko kelas punye pasal ehhehe
-cikgu kishen >> cikgu english aku mrangkap cikgu disiplin yg kunun garang tahap nk mampus asik menguap time bace teks dlm kelas

5)pada pengajar kat kolej aku aaa mls ar nak sobut ehhehe
-puan ct azlina
-puan karimah
- cik choy
-puan ct zack
-puan zaihan
-puan zalinda
-puan foo
-puan zaimatul
-puan azian
dan seangkatan dgn nye

6) pada dokter2 kat ppum tu hehehe

7) bebudak myspace yg dikenali

8) bebudak blogger
-inche pain sama
-tokmoh
-dendam perantau
-inciktaktaopape
-gezort blogger
dan semenye yg di cayam ngi heheh

9) bebudak ym
-nurul eika
-cikomo
eh ntah lah tak hengat..sendiri tau lah klo kwn ngn aku heheheh

10) bebudak chatting hehehe
-kidal
-alexxi
-ieraz_xi
-lee
-echi
-rossa
-nadia89
-smiley
-hana
-kyra
-nof
-lalala
-capiq
-avo
n seme yg dah los kontek tu hehehhe

11) amad izhar heehhe windu giler kat dier mudak mangam ni

12) inche rick aka salleh aka salbun

13) amad miji yg eksiden gak hehehe loyar giler

14) pada kwn2 yg kenal n mengenali k hehehe

15) mak ayah leh lupe lak n abg n adik ku yg tersayam

samat ari raye maap zahir dan batin

nak ucap lah samat ari raye maap zahir batin...
ske buat jahat ni..

ada yg tak puas ati tu maaf lah ye..bkn senang nk puaskan ati semerang
aaa pastu sile paham keadaan dan situasi aku bile aku boleh paham keadaan dan situasi korg hehehe

salam lebaran..
-inche munmun

Monday, September 7, 2009

cerkon

“Sewaktu kaki ini melangkah menuju ke muara terlihat sebutir permata yang menyuluh cahayanya ke arah ku aku kabur… aku bertemu sebutir permata… ku ingin untuk menjadikan ia milik ku, permata itu telah menyentuh jiwa ini, akan tetapi, kenapa pelbagai halangan yang menghalang untuk aku menggapainya dan meletakkannya di genggaman…tolonglah aku Ya Tuhan…”
Lama Daniel menyentuh dahinya, bersujud di tikar sembahyang. Bila hati mengadap Tuhan, baru dia sedar banyak kelemahan, terasa kerdil dirinya ketika itu. Tiada yang lebih mendamaikan hati melainkan dapat bertemu dengan yang Maha Pencipta. Selesai solatnya, di lihat jam yang tergantung di dinding, hampir menunjukkan pukul dua pagi, namun matanya seakan enggan untuk di lelapkan. “Mungkin dah lena Farah waktu-waktu macam ni…” Daniel berkira-kira sendiri, hatinya berniat mahu menghantar sms, tapi apalah guna kalau tidak berbalas, dia cuma mahu seorang teman, teman untuk berbual sebelum dia betul-betul dapat melelapkan mata, ada rindu di situ sebenarnya…

Farah berulang kali membaca sms di skrin telefon bimbit miliknya, perasaannya sedikit celaru. Dia tahu, selama dua tahun ni dia amat rapat berhubung dengan Daniel, itu pun gara-gara aktiviti kolej yang terpaksa dijalankan bersama beberapa semester yang lalu, kalau tidak, dia hanya melihat Daniel dari kejauhan dan langsung tidak terlintas di benaknya perhubungan sahabat akan terjalin antara keduanya sekalipun mereka tidak sama jurusan tetapi hanya sama fakulti, Maha Agung kuasa Allah yang merancang setiap kejadian di atas muka bumi ini. Tetapi, perhubungan ini membuatkan Farah sedikit bimbang..sedikit takut..Daniel bukan seperti sahabat yang di jangkakannya…

“Farah…tengah hari nanti aku dengan Akma nak lunch kat foodcourt, kau nak ikut?” Suraya mengajaknya selepas kelas Mikropemproses petang itu, perutnya juga dah berbunyi minta diisikan, tetapi dia perlu segera membuat research untuk assignment Puan Saadah, tapi apalah salahnya mengambil masa 15 minit untuk makan… Farah tersenyum dan mengangguk tanda setuju untuk mengikut keduanya. Mereka mengambil tempat yang sedikit lapang untuk menjamu selera tengah hari itu, maklumlah waktu lunch beginilah ada yang berasak untuk beratur, perut tengah lapar katakan, tempat pula kadangkala terhad, kalau terlambat, hendak tak hendak kena juga bersesak untuk makan. “Eh Farah..itu macam Daniel aje, kita ajak dia makan sama lah…nak?Erm tapikan..” Mata Farah mengarah ke arah yang dilihat Akma dan Suraya, tetapi Nurul Hanna yang berada di samping Daniel terlebih dahulu menyapa pandangannya. Serentak dengan itu juga Akma dan Suraya memandangnya, Farah hanya tersenyum dan menunduk, dia memahami pandangan kedua sahabatnya itu. “Aku kena buat research kat library pulak kejap lagi ni, kalau korang lambat-lambat makan, tergendala la kerja aku.” Farah mengubah topik supaya tiada lagi perkara tentang Daniel yang perlu dia bualkan tengah hari itu…sebenarnya, itulah yang dibimbanginya selama ini, Nurul Hanna…Nurul Hanna pernah menjadi sahabat nya dulu, namun kini Farah menjauhkan dirinya dari Nurul Hanna. Nurul Hanna dan Daniel classmate dan mereka bersahabat baik…

“Assalamualaikum Farah...” Sapaan lembut suara Daniel terdengar di telinganya, Farah mendongak sedikit wajahnya dan mata mereka bertentang. Daniel tersenyum, ramah, tidak susah untuk menjejaki Farah, sudah lama dia tidak melihat alis mata yang menyejukkan pandangannya itu. Daniel menggumam sendirian. “Maaf kalau aku mengganggu, tadi aku terserempak dengan Akma, dia yang bagitahu aku kau ada kat sini.” Daniel menarik kerusi berhadapan Farah tanpa di pelawa terlebih dahulu, dia membuka buku dan meneruskan kerjanya. Farah leka memerhati segala perlakuan Daniel, bersahaja… “Mengapa lelaki ini kerap mengikut aku sejak akhir-akhir ni…” terdetik persoalan dihatinya. “Kiranya ada sesiapa yang tahu, kiranya…Hanna yang tahu…” lebih banyak persoalan di benaknya tika Daniel ada bersama, bukan dia tidak menyukai kehadiran Daniel, bahkan lelaki itulah yang kini hampir mendapat tempat dihatinya. “Daniel..maaf, aku nak pulangkan buku ni di kaunter kat depan kejap…” Farah mengunjukkan buku ditangannya. Mengelak..hanya itu yang terlintas difikirannya..

Daniel mengetuk hujung pen ke meja, apa yang dia study langsung tidak melekat di otaknya, hampir dua jam dia menunggu Farah di library tengah hari tadi, “Katanya hendak pulangkan buku, waktu aku lalu di kaunter tadi takde nampak pulak batang hidung dia, tak sudikah Farah? Atau aku yang keterlaluan?”. “Astaghfirullah...” terdengar keluhan dibibir.

Nurul Hanna ternampak seseorang yang amat dikenalinya dalam library itu. Kaki nya menapak ke arah meja study yang terletak di sebalik rak buku..“Mengeluh nampak kawan kita ni, masalah negara ke Daniel?” Nurul Hanna menyedari tingkah Daniel, dia tahu apa yang bermain di fikiran sahabat yang seorang itu, mesti mengenai seseorang. “Farah?” Daniel mengangguk. “Aku tak kisah kiranya kau mahu luahkan perasaan kau pada Farah...tapi,kau pun tahu Farah asyik mengelak je dari kau. Aku rasa elok kau cuba mengenali diri Farah dengan lebih dekat dulu..jika kau sudah yakin, barulah kau luahkan perasaan kau itu..” Daniel menutup buku di meja, keinginannya untuk study sudah hilang. “Aku tak tahu la Hanna, aku tak tahu kenapa dia cuba jauhkan diri dari aku,,,usah kan nak berkawan, nak study sama-sama macam ni pun tak dapat..asyik nak lari je..tapi, hati aku ni makin dekat dengan Farah, aku cuba buat bodoh kalau ternampak Farah, tapi demi Allah, aku rasa seperti tidak mahu jauhkan pandangan dari melihatnya. Aku ikhlas sukakan Farah, Hanna..” Daniel menunduk, dia kalah dengan perasaan sendiri.

Laju kaki Farah menapak menyusuri Dewan Kuliah 5, apa yang didengarinya sebentar tadi dari mulut Badrul, teman sebilik Daniel itu hampir membuatkan langkahnya tersungkur. “Daniel suka kan aku? Daniel menyimpan perasaan pada aku?..Tapi baru sebentar tadi aku terserempak dengan Hanna dan Daniel berjalan beriringan...Hanna, wajahnya yang lembut itu…hm..aku tahu tentang mereka berdua..”

“Terasa berpinar mata Farah dek terik panas matahari tengah hari itu, perutnya pula belum terisi, gara-gara berkeras untuk menyiapkan kerja terlebih dahulu. Langkahnya semakin lemah, tubuhnya terdorong ke depan menyebabkan buku yang dikendongnya bertaburan di jalan. Farah terduduk. “Farah, kau tak apa-apa..?” Lengan Farah diampu seseorang dan dilihat ada jari-jemari kecil mengutip buku-bukunya, dia dipapah ke tempat duduk pondok berhampiran. Farah melihat wajah lembut itu, seraya wajah itu tersenyum. “Aku rasa kau belum makan apa-apa lagi, muka kau pun pucat semacam aje..nak aku belikan makanan..?” Tanpa disuruh, Nurul Hanna menuju ke foodcourt untuk membeli makanan. Farah hanya memerhati, kudratnya betul-betul seperti kehabisan, perutnya kadangkala diselangi bunyi, lapar... “Nah, makanlah, ade karipap dengan kuih lapis, kuih kat foodcourt tu sedap...” Nurul Hanna menghulurkan seplastik kuih dan air kepada Farah. “Terima kasih, Hanna. Hmm…kau sihat?” Wajah yang tidak pernah lekang dengan senyuman itu mengangguk.”Aku sihat. Kau? Aku tengok macam kau busy je akhir-akhir ni. Busy pun busy jugak tapi makan jangan lupa pulak.”nasihat Nurul Hanna kepada sahabatnya itu. “Aku busy sikit je..hmm…dah lama kita tak berbual bersama, kan? Terima kasih sekali lagi sebab tolong aku tadi, aku ingatkan boleh bertahan perut ni.” “Tak ape-ape, mana tahu lain kali aku pulak yang terkena..” Nurul Hanna tersengih. “Oh ya, aku minta diri dulu lah, aku ada kelas kejap lagi. Daniel dah tunggu aku tu.” Nurul Hanna menghalakan pandangannya ke arah kelibat seorang lelaki yang sedang memakirkan motornya dihadapan bangunan yang tidak jauh dari situ, pandangan Farah sedikit terlindung kerana Daniel membelakangi mereka. “Nak aku kirim salam kat Daniel ke?” tanya Nurul Hanna dengan senyum yang manis. “Hah?Eh, tak ape lah...” Farah tergamam dengan pertanyaan itu. Dengan serta merta menghulur tangan bersalaman seraya memberi salam. Moga Allah merahmati mu. Farah menguntum doa buat Nurul Hanna.

“Farah...!Jauh melamun?” Akma menepuk perlahan bahunya. Farah meraup mukanya, tidak mahu sahabatnya melihat apa yang berperang di dalam sanubarinya. Leka dengan ingatannya terhadap pertemuan antara Nurul Hanna dan dirinya secara tidak sengaja suatu waktu dulu. Singkatnya waktu, segalanya berlaku tanpa disedari dan wajah lembut membantunya tika itu adalah Nurul Hanna, sahabatnya yang pernah berkongsi masalah dulu, tapi kini…tidak lagi…terasa bersalah pada sahabatnya itu…air matanya menitis. “Tapi kelihatan sikap Nurul Hanna seperti ingin merapatkan hubungan aku dan Daniel…benarkah?”detik hati Farah. Namun, di hatinya berkeras mengatakan Hanna adalah milik Daniel. Mengapa tidak, sedangkan mereka memang rapat dan bersahabat baik. Dia tetap berasa bersalah menyimpan perasaan pada seseorang yang tidak sepatutnya dan kini perasaan itu pula berbalas. Tiba-tiba ingatan nya kembali pada apa yang disampaikan oleh Badrul. “Farah kenapa? Nak berkongsi dengan aku?” Akma tidak senang melihat Farah begitu, sejak pulang dari kelas Dr. Hamdan siang tadi Farah hanya diam tanpa bicara. “Aku perlu nyatakan perkara sebenar pada dia, aku tak mahu rasa bersalah terbukam dalam hati, aku takkan benarkan perasaan ni bermukim seperti sekarang...” Akma memahami kebuntuan sahabatnya itu, perasaan adalah milik Allah dan sebaik-baik perancang juga adalah Dia.

“Bagaikan terdengar bisikan rindu,
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiran mu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan...”

Lama keduanya mendiamkan diri, sebentar tadi, Farah lancar mengingati apa yang hendak dituturkannya...tetapi kini seperti batu besar yang menghalang segalanya terbit dari mulutnya. Daniel hanya memerhati lagak Farah yang sesekali melirik ke arah Akma di meja yang membelakangi mereka. Kepalanya ligat memikirkan apa yang hendak diperkatakan Farah, mungkin mengenai perasaan yang disampaikan melalui Badrul kepada wanita dihadapannya ini atau mungkin juga penolakan. Dia khuatir sendiri. “Maaf Daniel, sebenarnya aku...aku dah terima pesanan kau melalui Arul, bukannya aku tidak menyukai kau, cuma....aku...” Ya Allah, kenapalah susah sangat berkata ‘tidak’!! Daniel menunduk, dia dapat meneka apa yang mahu diperkatakan oleh Farah. “Tak apa lah, aku cuma minta ‘kebenaran’ kau, tak lebih dari itu...tapi kalau keputusan kau tu datangnya dari hati, aku terima dengan baik.” Hati Farah berdetak kencang, bukan itu yang sebenarnya lahir dari hatinya, dia menyukai Daniel....

“Macam mana Daniel? Kau dah jumpa dia?” Badrul cuba mencungkil tentang Farah, dia tahu sahabatnya itu ada berjumpa dengan Farah siang tadi. “Dia cakap, dia tak dapat nak terima aku...sebenarnya..dia tak cakap, tapi aku dapat agak..takpe lah Arul, aku tak harap sangat, lagipun mungkin ada baiknya., cuma aku yang tak sedar...” Badrul memandang sisi Daniel yang sedang menyandarkan tubuhnya ke besi katil, “Daniel...aku rasa Farah keliru tentang kau dengan Nurul Hanna, aku tak rasa ada yang sanggup terima kau kalau dia tahu kau dah ada hubungan dengan orang lain. Mungkin hati nya bersalah pada Hanna...” Daniel memandang tepat ke wajah Badrul, Farah rasa bersalah pada Hanna? Memang pada Nurul Hanna lah tempat dia meluahkan segalanya pasal Farah. Tapi Nurul Hanna hanya sahabat baiknya. Farah sepatutnya sedia maklum tentang dia dengan Nurul Hanna.


“Cinta itu cahaya sanubari
kurniaan Tuhan fitrah insani
dan dimana terciptanya cinta
disitu rindu bermula

cinta itu tidak pernah meminta
tetapi memberi sepenuh rela
rasa bahagia biarpun sengsara
berkorban segala-gala

di antara dua kasih,
dimakamnya yang berbeza
mudah dijumpa namun sukar untuk dipelihara
lahir dari ketulusan jiwa
bersuluhkan iman
namun nafsu menodainya....”

Farah menyapa arus malam yang sepi, dia membiarkan segala ingatan dan perasaannya berlalu pergi seperti mana angin malam yang meniup lembut. Daniel, bertuahnya kerana memiliki Nurul Hanna, Farah tidak menyesal melepaskan perasaannya pada seseorang yang mampu memberi lebih dari yang mampu diberikannya kepada lelaki itu. “Dia akan bahagia..” Farah berbisik perlahan. “Perasaan yang suci lahir dari hati ini tidak akan ku padamkan, dengannya aku berasa bahagia sekalipun ianya telah berakhir.” Farah menutup tingkap biliknya seperti mana hati itu telah tertutup buat Daniel.

“Ke mana Hanna ni? Sudah dua jam aku tunggu..mana dia pergi ni?” rungut Daniel. Tiba-tiba datang Badrul dalam keadaan termengah-mengah. “Daniel, Hanna accident! Pendarahan teruk di otaknya..” semput di dada belum hilang, namun di sambung lagi, “Dia sekarang kat hospital. Jom kita pergi hospital.” Daniel yang terkejut mendengar berita itu menurut sahaja sahabatnya pergi ke hospital dengan motor. Daniel muram sepanjang perjalanan ke hospital. Nurul Hanna anak yatim piatu. Sejak kecil, dia tinggal bersama neneknya di kampung. Tiada saudara mara yang dapat di hubungi. Semua nya tinggal jauh dari situ. Hanya Daniel setia menanti Nurul Hanna di hospital. Betapa kasihnya Daniel pada sahabat baik nya itu.

Di tepi katil tempat Nurul Hanna terlantar, terdapat beg kepunyaan Nurul Hanna. Dicapainya Daniel beg itu. Dilihat isi dalamnya. Matanya terpandang buku berwarna merah yang tebal kepunyaan Nurul Hanna. Dibeleknya satu persatu. Namun tatapannya terhenti apabila dibacanya…

“Malam ini aku termenung keseorangan, entah mengapa malam ini aku sukar untuk pejamkan mataku…terngiang-ngiang suara gelak tawa dan guarauanmu yang membuat aku rasa tenang bila disampingmu…dapat aku rasakan seperti kau didepan mataku…ahh!!sukarnya memendam perasaan ini…ingin aku luahkan perasaan ini…namun aku tahu diri ku ini hanya sekadar sahabat mu sahaja…setiap masa aku merinduimu, entah kenapa dan mengapa lahirnya perasaan ini dalam diriku…Ya Allah,,tolong lah hambaMu ini..berilah aku petunjukMu, aku hanya insan yang lemah…”

Daniel merenung wajah lembut Nurul Hanna. “Kenapa Hanna? Kenapa kau pendamkan semua ini?” Daniel meraup mukanya, perasaan bersalah kian menghimpit diri....

Setelah dilakukan pembedahan, Nurul Hanna dinasihatkan oleh doktor untuk tinggal lagi dua hari di hospital. Daniel terpaksa kembali ke kolej untuk ke kuliah yang banyak ketinggalan. “Daniel, kau jangan lah bersedih lagi. Aku tahu kau risaukan Hanna. InsyaAllah Hanna akan sembuh. Doktor dah buat operation, nanti lagi 2,3 hari Hanna boleh balik la tu…Pelajaran kau pun dah banyak yang tertinggal. Ini nota yang aku salin masa kau tunggu Hanna kat hospital, kau ambil lah untuk cover balik study kau.” Badrul menghulurkan notanya kepada Daniel.
“Arul, Hanna menyimpan perasaan pada aku” hanya itu yang mampu keluar dari mulut Daniel. Badrul terlopong mendengar apa yang diucapkan oleh Daniel itu. “Aku bersalah pada Hanna, Rul…selama ini aku ceritakan semua isi hati aku terhadap Farah pada Hanna. Namun di sebalik senyuman dan nasihatnya itu, tersimpan satu perasaan yang mendalam terhadap aku. Aku tak tahu la Arul, aku memang sayang kat Hanna, tapi hati ini masih ade sisa pada Farah…”terhenti di situ ayat yang ingin diluahkan oleh Daniel. “Daniel,aku nasihatkan kau sembahyang Istikharah. Hanya padaNya tempat kita meminta petunjuk.” Daniel tiba-tiba seperti tersedar dari mimpi apabila mendengar nasihat Badrul itu. Betapa lupanya dia pada Tuhan yang menciptanya. PadaNya sahajalah tempat untuk dia merujuk dan membuat keputusan yang terbaik.

“Ya Allah sesungguhnya aku meminta petunjuk
yang baik dariMu, dengan ilmuMu aku meminta
kekuatan dariMu dgn kekuatanMu. Aku meminta
dariMu dari kelebihanMu yang banyak, maka
sesungguhnya Engkau berkuasa aku tidak
berkuasa, Engkau mengetahui aku tidak
mengetahui,dan Engkaulah yg paling mengetahui
perkara-perkara yang ghaib.Ya Allah jika Engkau
mengetahui perkara ini baik untukku pada
agamaku duniaku dan kesudahan urusanku buat
masa kini dan masa akan datang maka
tentukannya untukku dan permudahkan nya
kepadaku, jika kamu mengetahui bahawa perkara
ini tidak baik untukku pada agamaku dan duniaku
dan kesudahan urusanku buat masa kini dan masa
akan datang maka elakkannya dariku dan elakkan
diriku daripadanya, tentukanlah kebaikan untukku
di mana sahaja aku berada sesungguhnya Engkau
berkuasa di atas segala sesuatu.”

Dengan perlahan pintu bilik pesakit dibuka. Dilihat Nurul Hanna terlantar di atas katil beralaskan cadar putih. Ditariknya kerusi mendekati katil dan duduk menatap wajah sayu Nurul Hanna yang masih terpejam matanya. “Hanna, maafkan aku. Aku bersalah pada kau. Aku tahu, kau cuba untuk rapatkan aku dengan Daniel. Namun, kau lebih layak untuk memiliki hati Daniel. Segala-galanya diluahkan pada kau. Aku bukan sengaja nk jauhkan diri dari kau, cuma aku…aku turut menyimpan perasaan pada Daniel. Tapi aku dah tekad aku nak tengok kau bahagia. Aku dah tutup hati ini buat lelaki bernama Daniel. Semua yang aku pendam hanyalah khayalan..Daniel takkan menyesal dengan ada nya kau kerana kau lebih memahami dia..” tanpa disedari, seorang lelaki berada di pintu sedang mendengar luahan Farah. Dengan segera dia melangkah keluar tanpa disedari oleh Farah.

“Arul, cepatlah. Nanti Hanna tertunggu-tunggu kita kat hospital.” Badrul termengah-mengah menuju ke arah kereta yang disewa mereka semalam. Daniel yang beria-ia menyewa kereta itu untuk mengambil Nurul Hanna di hospital pagi itu.

“Kenapa lambat sangat ni? Lama aku tunggu..” rungut Nurul Hanna. “Ala, jangan la marah-marah sayang oi..” tiba-tiba muka Nurul Hanna menjadi merah apabila mendengar kata-kata Daniel. “Entah angin mana yang bertiup. Tiba-tiba panggil aku ‘sayang’ pulak.”detik hati Nurul Hanna.


Hampir setahun lebih telah berlalu,,,hari yang ditunggu-tunggu…hari “KONVOKESYEN”…

Nurul Hanna membaca sms di skrin telefon bimbitnya. Dilihatnya nama Farah tertera di skrin. “Farah ingin jumpa aku?” sudah lama Nurul Hanna tidak mendengar berita tentang Farah. Mereka hanya terserempak dua kali sahaja sejak dia keluar dari hospital walaupun mereka belajar di fakulti yang sama. Apa yang bermain di fikirannya adalah Daniel. Kenapa Daniel sudah lama tidak bercerita dengannya tentang Farah. Sudah putus harapankah Daniel terhadap Farah? Pelbagai persoalan bermain di fikiran Nurul Hanna.

Pada hari Konvokesyen, Nurul Hanna mencari-cari kelibat Daniel. Ingin diberitahunya kepada Daniel tentang Farah. Sebelum itu, dia telah berjumpa dengan Farah. Farah memperkenalkan tunangnya kepada Nurul Hanna. Mereka bakal diijab kabul dua minggu lagi. Nurul Hanna segera bergegas mencari Daniel. Namun, hampa…Tiba-tiba Badrul datang ke arah Nurul Hanna dengan sejambak bunga. “Arul, lawanya bunga ni…kau nak bagi awek ek?Eh, kau ada nampak Daniel tak? Dari tadi lagi aku tak jumpa dia.” tanya Nurul Hanna sambil matanya mencari-cari Daniel. “Ohh,,Daniel ade dengan keluarga dia kat depan dewan sana. Nah, bunga ni untuk kau.” Badrul menghulurkan bunga itu kepada Nurul Hanna. “Eh, mimpi apa kau bagi bunga kat aku? Nanti tak pasal-pasal pulak awek kau jealous kat aku pulak.” perli Nurul Hanna sambil ditilik nya bunga itu. “Ohh,,,sorry,,no budget la nak beli bunga kat kau. Baik aku beli untuk diri aku sendiri. Bunga tu Daniel yang bagi..” Badrul berlalu pergi meninggalkan Nurul Hanna dengan bunga itu. Di sebalik bunga itu terselit sepucuk surat;

Assalamualaikum, puteriku…

Maafkan Daniel…selama ini Daniel mengabaikan perasaan Hanna…Sebenarnya Hanna adalah penyeri hidup Daniel. Daniel buta selama ini, rupa-rupanya di depan mata Daniel ini adalah puteri yang benar-benar telah mencuri hati ini. Daniel minta maaf banyak-banyak kerana selama ini Daniel membebankan Hanna dengan perasaan Daniel yang tak tentu arah itu…sedangkan Hanna hanya memendam perasaan yang selama ini Daniel tak tahu…maafkan Daniel kerana membaca diari Hanna ketika Hanna terlantar di hospital…tapi dari situ baru Daniel sedar yang selama ini susah senang hanya Hanna yang berada di sisi Daniel…InsyaAllah dengan izin Allah, Daniel berjanji akan melindungi, mengasihi Hanna sehingga ke akhir hayat…

For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right
For every dream you made come true
For all the love I found in you
I'll be forever thankful baby
You're the one who held me up
Never let me fall
You're the one who saw me through it all

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'cause you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith; you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I'm grateful for each day you gave me
Maybe I don't know that much
But I know this much is true
I was blessed because I was loved by you…

Sunday, August 2, 2009

yasmin ahmad

BEBERAPA minggu sebelum kematiannya, Allahyarhamah Yasmin Ahmad sebenarnya meninggalkan alamat dan petanda sebanyak dua kali kepada ahli-ahli keluarga tersayangnya.

Pengarah filem dan iklan itu menurut ibunya, Cik Inom telah membayang-bayangkan dia mungkin tidak dapat meraikan hari jadi Abahnya tahun depan.

Kata Mak Inom, alamat itu turut dititipkan arwah Yasmin kepada suami tersayangnya.

"Dia (Arwah Yasmin) nak datang pada dua minggu terakhir. Hari jadi Abah jatuh pada 19 haribulan. Oleh kerana kita nak pergi ke Langkawi, mereka mengadakannya pada 14 hb. Julai.

"Semua anak cucu, saudara mara datang, makan dan saling berkenalan. Yasmin berkata, "Abah, saya akan berada di Langkawi pada Ahad ini".

"Ini kerana saya (Yasmin) tidak tahu sama ada dapat bersama Abah atau tidak pada tahun depan," kata Mak Inom di sidang akhbar di rumahnya di Subang Jaya, semalam.

Walaupun telah meraikan hari jadi Abah lebih awal, Mak Inom berkata, anak kesayangannya itu tetap ingin menemui Abahnya di Langkawi.

"Saya kata tak payah-lah. Namun, Yasmin tetap ingin datang ke Langkawi pada malam Jumaat. Dia ingin menikmati hidangan makanan di Restoran Darling Loop, restoran kegemarannya," ujar Mak Inom.

19 Julai lalu, Yasmin menunai hasratnya bersama abahnya meraikan hari jadinya di Langkawi. Tanpa disedari Pak Inom dan sesiapa pun, itu merupakan kali terakhir Yasmin dapat menyanyikan lagu hari jadi untuknya.

Melihat ayahnya terbatuk-batuk, Yasmin memberitahu mereka dia akan melawat ayahnya Pak Inom selang seminggu kemudian.

Malah dia meninggalkan barang-barang keperluan harian di Langkawi. Hasrat Yasmin bagaimanapun menghairankan suaminya.

Mak Inom berkata: "Yasmin memberitahu kami dia akan datang lagi pada hari Jumaat. Dia tinggalkan selipar dan barangan lain di sini.

Menurutnya suami Yasmin, Abdullah Tan Yew Leong, dia juga turut mendengar 'alamat ' daripada Yasmin yang berbunyi "I don't know whether I'll be with abah next year".

"Dua kali dia cakap macam itu," kata Mak Inom mengimbau kembali pesanan terakhir Yasmin kepada mereka.

Pemergian Allahyarhamah Yasmin Ahmad, pengarah tersohor Malaysia pada 23 Julai lalu amat tidak diduga.

Pada hari itu, arwah Yasmin rebah ketika membentangkan kertas kerja di Sri Pentas, TV3 dan dikejarkan ke hospital berdekatan. Beliau dilaporkan mengalami strok dan pendarahan di bahagian otak.

Pengarah filem terkenal itu dilaporkan telah meninggal dunia pada jam 11.25, pada hari Sabtu, 25 Julai di Hospital Pakar Damansara.

Yasmin disahkan meninggal dunia akibat pendarahan teruk di otak dan disemadikan di tanah perkuburan USJ22, Subang Jaya pada hari Ahad lalu di Tanah Perkuburan USJ 22, Subang Jaya.

Yasmin, dalam riwayatnya adalah seorang sutradara filem yang cukup kreatif. Filem-filem arahannya seperti Rabun, Sepet, Gubra, Mukhsin, Muallaf dan Talentime telah memenangi pelbagai anugerah dan penghargaan didalam dan di luar negara membawa pengiktirafan tertinggi untuknya.

sumber dari: mstar

perkara menghilangkan bosan dalam lif

1. Ketika anda hanya berdua dengan orang tak dikenali, cuit bahunya!
Kemudian anda pura-pura melihat ke tempat lain..

2. Buat muka menyeringai kesakitan sambil pegang kepala anda dan menjerit “Diam, semuanya diam!”.

3. Bawalah kamera dan ambillah gambar semua orang yang ada di dalam lif.

4. Pindahkan meja kerja anda ke dalam lif. Jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka sudah membuat appoinment?

5. Letakkan sebuah bungkusan di sudut lif, jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka mendengar bunyi tik… tik… tik…

6. Anda pura-pura jadi pramugari! Tunjukkan prosedur keselamatan penerbangan seperti di dalam kapalterbang.

7. Ketika pintu menutup, beri pengumuman kepada semua orang. “Bertenang, jangan panik, jap lagi die bukak balik!”.

8. Bukalah beg tangan anda, sambil melihat ke dalam beg tangan, tanyalah “Oksigen cukup tak kat situ?”

9. Diam dan jangan bergerak sama sekali di sudut lif, menghadap dinding, jangan sesekali keluar.

10. Dengarkan suara di dinding lift dengan stetoskop.

11. Buatlah garis di lantai sekeliling anda menggunakan kapur, lalu beritahu “Ini adalah area SAYA”

inggeris pecah[broken english]

Seorang pemandu yang berbosskan org putih dari Amerika sedang membawa bossnye.. tiba-tiba kereta dihadapannya berhenti mengejut menyebabkan dia
telah menyodok kereta tersebut. Pemandu tersebut pun meminta maaf dari boss nya… .:

Pemandu: Sorry Sir, I brake brake, do not eat. After I check the wheel no flower again. (maaf Tuan, saya brek-brek, tak makan, selepas saya cek tayarnya tak ada bunganya lagi)

Orang putih tu pun mahu keluar dan ikut sama marahkan pemandu kereta dihadapan. Tapi pemandu tersebut menghalangnya… Kata pemandu tersebut:

Pemandu: Don’t enter mix, Sir! The bring that car if not wrong I, is the children fruit from manager moneys, he stupid doesn’t play! Let he taste.
(Jangan masuk campur, Tuan! Yang bawa kereta itu kalo tak salah saya, anak buah dari pengurus kewangan, dia memang bodoh bukan main… Biar dia rasa)

Besoknya si pemandu tak masuk kerja, lusanya, bila dia masuk kerja, si boss orang putihnya bertanya:

Boss : Why didn’t you come to work?

Pemandu : I am sorry boss, my body is not delicious, my body taste like enter the wind. (maaf boss, badan saya tidak sedap, badan saya rasanya macam masuk angin)

laki laki soleh

Soleh dapat di definisikan sebagai seorang lelaki muslim yang beriman (mukmin), bersih dari segi zahir dan batinnya, mengambil makanan yang bersih dan halal(bukan dari sumber yang haram)serta sentiasa berusaha menjauhkan dirinya dari perkara perkara yang akan mendorong kearah maksiat dan menariknya ke jurang NERAKA yang amat dalam. Lelaki soleh juga ialah seorang lelaki yang sentiasa taat kepada Allah swt. dan RasulNya walau dimana sahaja mereka berada dan pada bila bila masa sahaja.

KRITERIA-KRITERIA LELAKI SOLEH SEPERTI YANG DIMAKSUDKAN OLEH AL QURAN DAN AL HADIS


1. Sentiasa taat kepada Allah swt dan Rasullulah saw.

2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hudupnya.

3. Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi.

4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah swt.

5. Ikhlas dalam beramal.

6. Kampung akhirat maejadi tujuan utama hidupnya.

7. Sangat takut kepada ujian Allah swt. dan ancamannya.

8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.

9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.

10. Solat malam menjadi kebiasaannya.

11. Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah swt

12. Selalu berinfaq samaada dalam keadaan lapang mahupun sempit.

13. Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka.

14. Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya.

15. Sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahsiaan.

16. Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi keboduhan manusia, sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah swt.

17. Kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.

pompuan seksi

Seorang wanita cantik dan seksi terjatuh dari tingkat 80 sebuah bangunan . Sampai jer di tingkat 70, seorang lelaki Inggeris berjaya menyambutnya.

Wanita: Terima kasih, anda telah menolong saya…
Lelaki Inggeris: Sama², tapi anda harus membalas budi..
Wanita: Bagaimana?
Lelaki Inggeris: Tidur dengan aku….
Wanita: Tak guna, kau ingat aku pelacur?! Tidak!!
Lelaki Inggeris: Baiklah kalau begitu…

Lelaki Inggeris itu melepaskan semula wanita itu.

Di tingkat 50, seorg lelaki Perancis berjaya menyambut wanita itu.

Wanita: Terima kasih, anda telah menolong saya..
Lelaki Perancis: Sama-sama, tapi anda harus membalas budi..
Wanita: Bagaimana?
Lelaki Perancis: Tidur dengan aku…
Wanita: Tak guna!! Aku tak mahu!
Lelaki Perancis: Kalau begitu, tak guna aku selamatkan kamu…

Lelaki Perancis itu melepaskan semula wanita itu.

Dari tingkat 50, 40.. dan 30, tidak ada sesiapa pun yang dapat menangkap wanita itu.Wanita itu mula ketakutan dan berharap, jika ada orang yang menyelamatkannya, dia tidak lagi kisah jika terpaksa tidur dengan orang tersebut.

Akhirnya di tingkat 20, seorang lelaki Arab berjaya menyambut wanita itu.
Belum sempat lelaki Arab itu bersuara, wanit a itu terlebih dahulu berkata-kata…

Wanita: Terima kasih, anda telah menolong saya.. Sebagai membalas jasa, saya akan tidur dengan anda..
Lelaki Arab: Astaghfirullah… (lalu melepaskan semula wanita itu
kerana terkejut..)

lawak kontot

B.I
Ayah: Apasal B.I kamu nie asyik dapat kosong jer…! Apasal hah?
Anak: Eh, ayah! Tu bukan kosong. Tadi cikgu adik dah kasi bintang banyak kat
bebudak lain. Ada dapat 5 bintang la, 4 bintang la. Bila turn adik jer, bintang dah
abis. Sebab tu cikgu bagi kat adik bulan.

Sudu
Doktor: Encik kena ambil 3 sudu ubat ni setiap hari.
Pesakit: Eh! tak boleh la doktor.
Doktor: Kenapa?
Pesakit: Rumah saya ada dua sudu jer.

Anda Tahu Siapa Aku?
Seorang lelaki sedang asyik memancing di sebuah kolam. Seseorang mendekatinya.”Banyak dapat ikan, kawan?” tanya orang itu.
“Wah, luarbiasa sekali! Semalam saja aku mendapat 30 ekor ikan yang besar-besar.”
“Hm, anda tau siapa aku?” “Tidak,” jawabnya.
“Aku pemilik kolam ini.”
“Dan anda tau siapa aku?” tanya lelaki itu cepat-cepat.
“Tidak.”
“Aku pembohong besar di kota ini.”

Ok, dah kena!
Seorang ibu mahu mengundur kereta, seperti biasa dia cakap dengan anaknya. Anak dia ini baru berumur 8 tahun. Dia cakap “Mak nak undur kereta, kalau kena cakap ye!”
“Ok!” kata anak dia.
Si ibu pun undur keretanya.
“Lagi mak undur lagi” kata anak dia.
“Lagi lagi” kata anak dia.
Si ibu pun undur lagi, tiba-tiba “DAMM” kereta yg dia undur tu terlanggar
pokok kat belakang.
Anak dia pun menjerit” OK! Mak, dah kena!”

Bomoh Ungkai Misteri Nur!!

Perasaan hasad dengki merupakan salah satu sikap yang biasa kita dapati dalam diri seseorang. Sikap dengki yang keterlaluan terhadap seseorang adakalanya menyebabkan seseorang bertindak di luar batas etika perikemanusiaan sehingga sanggup mengenakan orang yang didengki dengan pelbagai cara buruk seperti santau dan lain-lain. Ini mengingatkan aku kepada satu cerita yang telah diceritakan oleh officemate aku baru-baru ini.

Nur, seorang eksekutif muda di salah sebuah syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia telahpun berkahwin dengan lelaki pilihannya sendiri kira-kira setahun lebih yang lalu. Pada mulanya semuanya berjalan dengan lancar, kehidupan mereka suami isteri memang bahagia. Kebahagiaan ini ditambah pula dengan kehidupannya yang selesa, maklumlah kerja eksekutif, gaji pun boleh tahan besar, walaupun suaminya hanya seorang kerani sahaja.

Namun langit tidak selalunya cerah, disangka panas hingga ke petang rupanya hujan ditengahari. Kehidupan bahagia yang mereka kecapi mulai terganggu ketika usia perkahwinan mereka genap setahun berikutan malang yang menimpa Nur. Entah apa sebabnya kerjanya sebagai eksekutif selalu terganggu kerana kesihatan yang tidak mengizinkan. Jarang sekali Nur sakit, malah batuk pun sangat jarang dihidapinya mungkin kerana dirinya yang rajin bersenam menjadikan antibodinya kuat melawan penyakit.

Namun penyakit yang mengganggunya kini memang betul-betul menyukarkan kehidupannya. Adakalanya disebabkan penyakit tersebut, kerjanya yang banyak tertunda menyebabkan dia membawa masalah di tempat kerja ke rumah. Ini secara tidak langsung menyebabkan rumahtangganya bergolak. Nur sering mengadu sakit kepala terasa seperti berpusing-pusing dan berdenyut-denyut sakitnya. Malah ada masanya ketika sedang sibuk mengadap komputer kepalanya terasa berat dan pandangannya berpinar-pinar.Bukan itu sahaja Nur juga sering muntah-muntah dan tekaknya sering merasa loya, malahan selera makannya juga sangat pelik.

Kadangkala Nur tiada langsung selera makan, tetapi ada masanya Nur makan terlalu banyak seolah-olah ada sesuatu dalam dirinya yang turut makan bersama! Keganjilan selera makan Nur sangat ketara apabila dia yang selama ini tidak menyukai seafood tiba-tiba berubah sikap menjadi seseorang yang sangat sukakan seafood. Hari demi hari penyakit Nur bertambah teruk bila sikapnya yang periang dan baikhati berubah kepada seseorang yang sering marah-marah. Selain itu, Nur juga sukar tidur seperti ada sesuatu yang sering membuatkan dirinya gelisah terutama pada waktu malam. Rakan-rakan sepejabatnya mulai syak yang Nur terkena buatan orang lantas mengesyorkan suami Nur supaya membawa Nur berjumpa bomoh.

Namun suaminya berkeras mengatakan yang Nur tiada apa-apa, mungkin demam biasa sahaja. Sikap suami Nur yang berdegil tidak mahu membawa Nur pergi berubat amat mengejutkan rakan-rakan sepejabatnya. Di atas rasa simpati, rakan-rakan sepejabat Nur sepakat untuk membawa Nur berjumpa bomoh tanpa pengetahuan suami Nur. Dan jangkaan mereka tepat apabila bomoh yang mereka temui mengesahkan yang Nur terkena buatan orang! Namun hajat mereka agar bomoh tersebut dapat membantu Nur tidak kesampaian apabila bomoh tersebut mengatakan ianya sudah terlambat, Nur tidak dapat diubati lagi.

Walaupun bomoh tersebut tidak dapat mengubati Nur tetapi dia dapat memberitahu siapa yang bertanggungjawab menyebabkan Nur jadi begitu. Apa yang memeranjatkan rakan sepejabat Nur adalah apabila bomoh tersebut mengatakan suami Nur sendiri yang menyebabkannya jadi begitu. Kini persoalan mereka mengapa suami Nur berkeras tidak mahu membawa Nur berubat terjawab sudah. Persoalan yang tinggal kini adalah mengapa suami Nur sanggup melakukan perkara tersebut ke atas isterinya sendiri? Memandangkan bomoh yang mereka temui gagal membantu, rakan sepejabat Nur mengambil keputusan untuk cuba membawa Nur ke hospital pula. Di hospital, mereka menerima satu lagi kejutan apabila doktor yang merawat Nur turut mengesahkan Nur terkena buatan suaminya sendiri. Mana mungkin rawatan moden juga memberikan jawapan tersebut. Tapi yelah… memanglah Nur terkena buatan orang, dia disahkan mengandung 2 bulan!… betullah terkena buatan suami sendiri heh… heh. he he

isi borang untuk keje kosong

Oleh kerana dah boring isi borang kerja kosong tapi asyik tak dapat, Ajoi menggunakan teknik baru supaya company yang dia apply kerja tu beri perhatian kepada permohonannya.

Name : Ajoi
Age : Still young
Sex: Never. Still under age
Religion: I only have experience praying my cat which dead 2 years before
Race: I love to race. How u know?
Nationality : I don’t like National. I prefer Sanyo
IC No.: 6735
Tel No.: My house no telephone
HP No.: Nokia 3310
Address: Jelutong, Penang
City: Nurhaliza?
Postcode: I never post anything
Country: I love travel to London
Status: Secret
EmailAddress : Hotmail
Education Background : My teacher said, not bad
Working Experience : Last time I got sell pirate VCD
Father’s Name : Daddy
Father’s IC No. : U ask him
Mother’s Name : Mummy
Mother’s IC No. : U ask her
Expected Salary : As much as u can pay
When can start work? : Depends on my mood
Highest Qualification : Very high
Grade : Also very high
College/University : College
Signature : Can I use chop??

tErkANgkaNg!!

Dua pelajar Kolej Perubatan bersiar siar kat bandar. Mereka terserempak dengan seorang tua jalan terkangkang-kangkang.

Pelajar A kata "Orang tua tu tentu mengidap Sindrom Petry" Pelajar B pulak kata " Tak lah, dia mengidap Sindrom Zovitzki" Mereka hampir bergaduh pasal hal ni. Akhirnya pelajar A kata "Apa kata kita tanya je orang tua tu?" Pelajar B pun setuju. Mereka pun menghampiri orang tua itu.

Pelajar A: Kami tengok pak cik jalan terkangkang, boleh kami tahu pak cik mengidap penyakit apa?

Orang Tua: Kamu fikir aku ada penyakit apa?

Pelajar A: Saya fikir pak cik mengidap sindrom petry.

Orang Tua: Emm... bukan.

Pelajar B: Kalau macam tu, pak cik mesti mengidap sindrom Zovitzki.

Orang Tua: ...pun bukan.

Pelajar A: Habis tu?

Orang Tua: Emm, sebenarnya aku nak kentut tadi... tapi terberak pulak dalam seluar... sebab tu la aku jalan terkangkang...

Sunday, July 26, 2009

keje!keje!keje!

'Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan 'biasa' dan ada datang dengan perasaan serba tak kena '.. Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan 'biasa' saja, hasilnya adalah 'biasa' saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja lah dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah...
'Jadi renungi lah :-
1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerja.
2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya
'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN', tapi rupanya kita BUSY BODY.
4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENG'AJAR'AN.
5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS.
6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA
7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'
Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA, maka lakukanlah.. .Segera, tapi manusia tetap manusia..sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?
Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan..kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..kita draw kat akhirat nanti...tapi kalau kita asyik dengki mendengki..nasib la sebab dah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..

Renungi lah, berapa orang kawan kita dan berapa orang lawan kita, nescaya itu la kayu pengukur diri yang sebaiknya...

BELJARLAH BERSYUKUR...uwaaa bleh nanes nih


Hanya satu kisah…
Aku cuma ada seorang adik. Lelaki dan usianya tiga tahun lebih muda daripada aku. Suatu hari, untuk mendapatkan sehelai sapu tangan yang menjadi keperluan anak gadis ketika itu, aku ambil 50 sen dari poket seluar ayah.
Petang itu, pulang saja dari sekolah, ayah memanggil kami berdua. Dia meminta aku dan adik berdiri di tepi dinding. Aku menggeletar melihat rotan panjang sedepa di tangan ayah.
"Siapa ambil duit ayah?" tanya ayah bagai singa lapar.
Aku langsung tidak berdaya menentang renungan tajam mata ayah. Kedua-dua kami membisu,cuma tunduk memandang lantai.
"Baik, kalau tak mengaku, dua- dua ayah rotan!" sambung ayah sambil mengangkat tangan untuk melepaskan pukulan sulungnya ke belakang aku.
Tiba-tiba, adik menangkap tangan ayah dengan kedua-dua belah tangannya sambil berkata,
"Saya yang ambil!" Belum sempat adik menarik nafas selepas mengungkapkan kata-kata itu, hayunan dan balunan silih berganti menghentam tubuh adik.
Aku gamam, lidah kelu untuk bersuara. Walau perit menahan sakit, setitis pun airmata adik tak tumpah. Setelah puas melihat adik terjelepok di lantai, ayah merungut.
"Kamu sudah mula belajar mencuri di rumah sendiri. Apakah lagi perbuatan kamu yang akan memalukan ayah di luar kelak?"
Malam itu, emak dan aku tak lepas-lepas mendakap adik. Belakangnya yang berbirat dipenuhi calar-balar cuba kami ubati. Namun adik cukup tabah. Setitis pun air matanya tidak mengiringi kesakitan yang mencucuk-cucuk.
Melihat keadaan itu, aku meraung sekuat hati, kesal dengan sikap aku yang takut berkata benar. Adik segera menutup mulutku dengan kedua-dua belah tangannya lalu berkata,
"Jangan menangis kak, semuanya dah berlalu!"
Aku mengutuk diri sendiri kerana tidak mampu membela adik. Tahun bersilih ganti, peristiwa adik dibelasah kerana mempertahankan aku bagaikan baru semalam berlaku.
Adik mendapat tawaran belajar ke sekolah berasrama penuh dan aku pula ditawarkan menyambung pelajaran ke peringkat pra-universiti.
Malam itu ayah duduk di bawah cahaya lampu minyak tanah bersama ibu di ruang tamu. Aku terdengar ayah berkata,
"Zah, kedua-dua anak kita cemerlang dalam pelajaran. Abang bangga sekali!"
"Tapi apalah maknanya bang…!" aku terdengar ibu teresak-esak.
"Dimana kita nak cari duit membiayai mereka?"
Ketika itulah adik keluar dari biliknya. Dia berdiri di depan ayah dan ibu.
"Ayah,saya tak mahu ke sekolah lagi!"
Perlahan-lahan ayah bangun, membetulkan ikatan kain pelekatnya dan merenung wajah emak, kemudian wajah adik dalam-dalam. Panggggg…. sebuah penampar singgah di pipi adik.
Seperti biasa yang mampu aku lakukan ialah menutup muka dan menangis.
"Kenapa kamu ni? Tahu tak, kalau ayah terpaksa mengemis kerana persekolahan kamu, ayah akan lakukan!"
"Orang lelaki kena bersekolah. Kalau tak, dia takkan dapat membawa keluarganya keluar daripada kemiskinan," akumemujuk adik tatkala menyapu minyak pada pipinya yang bengkak.
"Kakak perempuan… biarlah kakak yang berhenti."
Tiada siapa yang menyangka, dinihari itu adik tiada dibiliknya. Dia membawa bersamanya beberapa helai baju lusuh yang dia ada. Di atas pangkin tempat dia lelapkan mata, terdapat sehelai kertas yang tercatat…. .
"Kak…untuk dapat peluang ke universiti bukannya mudah. Saya cari kerja dan akan kirim wang buat akak."
Apa lagi yang Aku tahu selain meraung. Ayah termenung, jelas dia cukup kecewa. Begitu juga emak yang menggunakan air matanya memujuk ayah.Suatu petang ketika berehat di asrama, teman sebilik menerpa:
"Ada pemuda kampung tunggu kau kat luar!"
"Pemuda kampung?" bisikku. "Siapa?"
Tergesa-gesa aku keluar bilik. Dari jauh aku nampak adik berdiri dengan pakaian comotnya yang dipenuhi lumpur dan simen.
"Kenapa sebut orang kampung, sebutlah adik yang datang!"
Sambil tersenyum dia menjawab, "Akak lihatlah pakaian adik ni. Apa yang akan kawan-kawan akak kata kalau mereka tahu saya adik kakak?"
Jantungku terasa berhenti berdenyut mendengarkan jawapannya. Aku cukup tersentuh. Tanpa sedar, air jernih mengalir di pipi. Aku kibas-kibas bebutir pasir dan tompokan simen pada pakaian adik.
Dalam suara antara dengar dan tidak, aku bersuara,
"Akak tak peduli apa orang lain kata."
Dari kocek seluarnya, adik keluarkan sepit rambut berbentuk kupu-kupu. Dia mengenakan pada rambutku sambil berkata,
"Kak, saya tengok ramai gadis pakai sepit macam ni, saya beli satu untuk akak."
Aku kaku. Sepatah kata pun tak terucap. Aku rangkul adik dan dadanya dibasahi air mataku yang tak dapat ditahan-tahan.
Tamat semester, aku pulang ke kampung sementara menunggu konvokesyen. Aku lihat tingkap dan dinding rumah bersih, tak seperti selalu.
"Emak,tak payahlah kerja teruk-teruk bersihkan rumah sambut saya balik.."
"Adik kamu yang bersihkan. Dia pulang kelmarin. Habis tangannya luka-luka."
Aku menerpa ke biliknya. Cantik senyum adik. Kami berdakapan.
"Sakit ke?" aku bertanya tatkala memeriksa luka pada tangannya.
"Tak… Kak tahu, semasa bekerja sebagai buruh kontrak, kerikil dan serpihan simen jatuh seperti hujan menimpa tubuh saya sepanjang masa. Kesakitan yang dirasa tidak dapat menghentikan usaha saya untuk bekerja keras."
Apalagi…aku menangis seperti selalu.
Aku berkahwin pada usia menginjak 27 tahun. Suamiku seorang usahawan menawarkan jawatan pengurus kepada adik.
"Kalau adik terima jawatan tu, apa kata orang lain?" kata adik.
"Adik takde pelajaran. Biarlah adik bekerja dengan kelulusan yang adik ada."
"Adik tak ke sekolah pun kerana akak." kata ku memujuk.
"Kenapa sebut kisah lama, kak?" katanya ringkas, cuba menyembunyikan kesedihannya.
Adik terus tinggal di kampung dan bekerja sebagai petani setelah ayah tiada. Pada majlis perkahwinannya dengan seorang gadis sekampung, juruacara majlis bertanya,
"Siapakah orang yang paling anda sayangi?"
Spontan adik menjawab, "Selain emak, kakak saya" katanya lantas menceritakan suatu kisah yang langsung tidak ku ingati.
"Semasa sama-sama bersekolah rendah, setiap hari kami berjalan kaki ke sekolah. Suatu hari tapak kasut saya tertanggal. Melihat saya hanya memakai kasut sebelah, kakak membuka kasutnya dan memberikannya pada saya.
"Dia berjalan dengan sebelah kasut. Sampai di rumah saya lihat kakinya berdarah sebab tertikam tunggul dan calar-balar "
"Sejak itulah saya berjanji pada diri sendiri. Saya akan lakukan apa saja demi kebahagiaan kakak saya itu. Saya berjanji akan menjaganya sampai bila-bila."
Sebaik adik tamat bercerita, aku meluru ke pelamin, mendakap adik sungguh-sungguh sambil meraung bagaikan diserang histeria.
"Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yg kita dapat… dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada.."

Sunday, June 21, 2009

ooo Ayah ooo Daddy ooo Abah ooo Baba ooo Abi ooo Dad ooo Papa ooo Appa

The approach of Father’s Day each year brings to mind many thoughts. What is a father and what does he do? Why are so many fathers absent from the home in this day and age? And – what difference does it make?
Webster’s Dictionary defines a father as 1) a man who has begotten a child, 2) one related in another way suggesting that of father to child, 3) one that originates or institutes and 4) one of the leading men.
While the definition of a true father encompasses all of these things, it should NOT be limited to simply being the male parent in a child’s life. A TRUE father is a dad, friend, disciplinarian, provider, a shoulder to cry on, an ear to listen, dance partner, coach, cheerleader, teacher, audience, advisor, and most importantly – PRESENT!
In today’s world, when there are an unprecedented number of negative influences with access to and forcing themselves upon our children, it is more important than ever for fathers to be present in the home and with their children.
It has been proven, statistically, time and time again that boys who grow up without a father in the home get into more trouble, have a harder time academically, and have more difficulty maintaining healthy romantic relationships as they become adults.
The girls need their daddies too. The father is the first man in a girl’s life to show them how men should treat women. Girls without fathers tend to look for love in all the wrong places, often becoming mothers at an earlier age or getting into abusive relationships.
It is true that many of these things can happen whether a father is present or not. It is also true that many, many children from single-parent homes have gone on to enjoy healthy, loving relationships and great success in life.
Father’s Day is a time to remember, recognize and appreciate the fathers that have made it their business to be present. Those who work all day, then go out to coach the kids’ little league sports teams, those who pick up the kids, then go home and cook dinner and do homework and baths and bedtime while mom works late. The fathers who work 2 and 3 jobs without complaint to keep a roof over their family’s head and food on the table. The fathers who pass out hugs and kisses regularly and even put on the silly hats to take part in tea parties with their young daughters.
And as they grow older, the fathers who help with college and career choices, then drive the kids off to college and move them back home once they graduate. Then they walk their daughters down the aisle and are there for every call for advice on married life. These are the fathers that welcome the grandchildren with open arms and eagerly and enthusiastically pass on their wisdom and life lessons in the stories that they tell.
True fathers should be cherished, appreciated, recognized and celebrated. This Father’s Day, give your father something more than a tie. Do something thoughtful and creative that really shows how grateful you are for all that he has done for you. Remember a truly good father is worth more than gold!
Happy Father’s Day!!! Adik sayang Ayah---walaupun aku ader adik kuang1000x

kawan tak Poyo

Google+ Followers

seme ni hakmilik munmun dan milo ais nyer