Sunday, March 14, 2010

nickname setakat ni selama aku idup selama 20 taon

muehhehehehhehe suke lah arini sebab kena balik kolej buruk aku tu mlm ni...rasa nak p bakar je kolej aku tu ngn lilin

anyway lupe kan semua tu...sebab mmg dari dulu ag aku nak memberontak secara sopan dan santun muehheheheh

hmm korg mesti ada nickname atau name panggilan atau name comel atau ape ape je gelaran yg
-kawan2
-family
-jiran2
-gf/bf
-nenek/atok
-makcik/pakcik
-adik beradik
-cikgu skolah
-cikgu tuisyen
-member memasak
-member sepejabat
-member sekolej
-member sekolah
bagi kat korg kan........

kadang2 bukan seme nickname or name panggilan yg bleh diterima sebab kadang2 ia nya macam menghina muehheheh

bagi aku benda tuh cam lawak je kan

tapi kena ingat yg bukan semua leh terima name2 comel tuh muhehheheheh..
aku sendirik banyak nickname yg kwn2 aku bagi..ape motif?? aku tatau

-ikan yu
-sepet
-muncit
-munyit
-munbun
-kelimun
-munmun
-mun toek
-munly
-muni
-albinos
-parkbhuthe
-straw dipotong beri
-straw
-ahmun
-muntun
-tuntun
-nira
-kakak
-kak ngah
-angah
-munlight

adesss ase nak tercekik n meroyan ngn pemberi name2 pelik kat aku...
aku taleh say kat dorg sebab nnti lagi banyak nickname aku muehhehehehehhe

incik memot aku ni kate dier suke name aku yang cam bese tu..aku pon suke name aku ni


hehehhe ailaik...

so korg ada gak ke nick name yg comel ke,yg cam shial ke, yg macho ke??

actually aku dah get mad in using emoticons from sweetim hahhahahah...


aku rase sgt ensem

anak ku.....

asalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh...

hmm setelah seminggu berhempas pulas menahan telinga jiwa dan raga dari dimarahi oleh para2 staff nurse seniors di labor ward akhirnye lahir lah seorang anak..

sebenarnye bukan sorg tapi ramai sgt baby yg lahir dgn pemerhatian mata hati aku ni...cewah ayat taleh blah..ase nak sepak diri sendirik je..

seminggu ni, macam2 jenis kelahirang aku tgk..
-lalu bawah secara normal
-lalu bawah guna vacuum
-lalu bawah gune forcep
-buat section kat pewot

uwaaaaaaaaaaaaaaa sakitttttttt...walopon dah byk kali aku tgk delivery sepanjang seminggu aku berposting kat ward tu, ianya still taleh wat aku berani nak get pregnant..

aku n roomate aku plan nak mengandung n nak pas mengandung...bersalin tamo muehehhehe...dahtu baby cane???kasik kemah kat baby hahhaha



ni baby yg aku jga...muke die mcam baby kat wad bersalin..
mak dier name saliza bapak nye name sharul rizal...

so disebabkan baby tu baru lahir, n mak pak baby tu punye name start ngn urup S, aku name kan baby tu SALAHUDDIN...muehheheh

kenapa SALAHUDDIN??
sebab name tu yg terlintas kat kepala aku time tu..nak pnggil baby dgn name comel2..
so dgn itu aku name kan baby tu dgn name SALAHUDDIN..

kwn2 aku kate tu name kampung...yeke??
tak ar..comei pe,ada kan name pahlawan islam name ni...
sooo aku pnggil baby tu udin tanpa pengetahuan mami baby tuh muekkekekek

sampai akak nurse pon duk pnggil2 baby tu name udin udin hahhahhaha
takot lekat je...
hmmm nak baby tapi tamo bersalin...

sakit sgt...

bersalin normal..senang tapi tu lah penat nak teran..
mase ni lah dpt tau perit nye mak2 anda menahan sakit nak lahirkan anda kalian seme.
push!!push!!
dgn gaya mengangkang selebarnye
tangan pegang palang besi kat katil
mulut katup
tarik napas
pale dkt ngn dada
then teran macam kena sembelit
pergh!!giler meroyan aku tgk bakal2 mak ni meneran..
nak teran kena panjang, kalo tak mmg pale baby lmbat kua punye
fuhhhh lotih

bersalin gune vacuum n gune forcep same je ngn bersalin normal
tapiiiii
gune vacuum dokter akan masukkan satu metal cam mangkok kat bawh nu
thendorg gune power suction untuk suck pale baby kuar n at the same time mak same2
teran..
then mak teran cam bese untuk kuar kan bahu n badan baby

while forcep pon lebih kurang same tapiiii
dokter gune forcep tu atau lebih dikenali macam sudip gaul kari tu untuk tarik pale
baby kuar..
adoiyaiiiii

hasil baby yg lahir gune instrumen ni seme ialah kepala baby akan menjadi lonjong..
tapi doonnntt worry sebab bakal2 mak leh urut pelan2 pale baby supaya kembali ke asal...
leh je urut sebab pale baby lembut..tapi jgn kasar sgt keyh

but...
mostly yg deliver lalu bawah salu ada tear or episiotomy wound
episiotomy wound tu ialah wound yg dokter atau midwife buat semasa mak2 ni teran kerana baby tak muat nak kuar or takot tear yg teruk berlaku...
episiotomy wound ni dokter akan jahit macam jahit baju

while tear atau koyakan berlaku sebab mak2 ni angkat or terangkat punggung semasa meneran..
bahaya wooo kalo angkat punggung,nnti luka lagi teruk
yg ni pon kena jahit
takot berlaku pendarahan yg teruk
tapi lepas jahit seme ok

then yg bedah plak...
mmg lah senang
korg juz sakit untuk rase kontraksi uterus atau rahim korg je...tapi beranak tak sakit sebab dorg potong bahagian bawah perot..
tapiiii
pas je bedah........
adoiiiiii
sakit,seksa..
sebab luka bukan superficial je tapi kat dlm pon ada k
nasib ada ubat tahan sakit

hmmm takot sebenarnye tgk org bersalin dpn mate ni...bg aku,ianya buat aku makin takot untuk bersalin nnti muehehehhehe

tapi bile lg nak rase penderitaan mak2 kite..
betol tak...
sooooooooooooooo
sayangi lah mak2 korg
bini korg
hargai kitorg ni
hahhahah

............
salam dari mak bidan

ni haiwan peliharaan aku...incik memot

Sunday, March 7, 2010

sUa kuh basah

............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... .

sila isikan tempat kosong diatas tidak melebihi 3ribu patah ayat..


huh entri vuduh yg aku buat sebab nak balik kolej dah ni..

masuk meng belok next april...

sua aku mmg tgh basah ni... bukan sebab mimpi basah

muhehehehheheheheh

kawan tak Poyo

Google+ Followers

seme ni hakmilik munmun dan milo ais nyer