Monday, December 29, 2008

saya selesema cikgu!!


Influenza, commonly known as the flu, is an infectious disease of birds and mammals caused by RNA viruses of the family Orthomyxoviridae (the influenza viruses). The name influenza comes from the Italian: influenza, meaning "influence", (Latin: influentia). In humans, common symptoms of the disease are chills and fever, pharyngitis, muscle pains, severe headache, coughing, weakness and general discomfort. In more serious cases, influenza causes pneumonia, which can be fatal, particularly in young children and the elderly. Although it is sometimes confused with the common cold, influenza is a much more severe disease and is caused by a different type of virus.Influenza can produce nausea and vomiting, especially in children,but these symptoms are more characteristic of the unrelated gastroenteritis, which is sometimes called "stomach flu" or "24-hour flu".

Typically, influenza is transmitted from infected mammals through the air by coughs or sneezes, creating aerosols containing the virus, and from infected birds through their droppings. Influenza can also be transmitted by saliva, nasal secretions, feces and blood. Infections also occur through contact with these body fluids or with contaminated surfaces. Flu viruses can remain infectious for about one week at human body temperature, over 30 days at 0 °C (32 °F), and for much longer periods at very low temperatures. Most influenza strains can be inactivated easily by disinfectants and detergents.

Flu spreads around the world in seasonal epidemics, resulting in the deaths of hundreds of thousands annually — millions in pandemic years. Three influenza pandemics occurred in the 20th century and killed tens of millions of people, with each of these pandemics being caused by the appearance of a new strain of the virus in humans. Often, these new strains result from the spread of an existing flu virus to humans from other animal species. A deadly avian strain named H5N1 has posed the greatest risk for a new influenza pandemic since it first killed humans in Asia in the 1990s. Fortunately, this virus has not mutated to a form that spreads easily between people.

FLU>>aku memang tengah ader masalah ni...hidung aku ni tak pernah sunyi dari berair,huh tension aku..aku dah suffered lamer dah..dah seek treatment,then aku naik cuak ar...aku benci jumpa doktor...i hate doctor.Doctor hater!!!hidung aku ni asik asik lah gatal...kekadang bila tak gatal betapa nikmatnya dunia aku yang bebas dari kegatalan heheheheh.....macam yang korang baca kat atas ni,flu can brings to death!!!yeah,admit dat...tapi aku tetap takot jumpa doktor walaupon dah banyak kali aku fikirkan untuk setel masalah flu aku ni...hmmm ntah lah aku ni memang penakot agaknya...seafood leh lak aku makan,alhamdullilah lah even mak aku selalu pesan jangan makan seafood lagi2 prawn...udang masak cili padi!!perghhh giler meletop hahhahah..tapi aper yang pasti aku tak boleh terkena habok,asap tak kira lah apa jenis asap pon,sejok sangat pon tak leh..time hidung rasa sakit tu sehabis boleh aku tanak pegang hidung aku...memang azab gak ar,skang ni pon cam gata2 sket...aku skang bergantung pada ubat...masa jumpa doktor aku makan roletra,tapi selalunya aku makan piriton...pernah sekali tu aku part time keje kat domino piza mid valley,aku attack by flu,erghhh azaaaabbbb!!!!dah lah tengah keje...memang betol2 seksa masa kena tu...aku makan piriton sebijik,then sebijik lagi...aku demam,bos suruh makan panadol...layan jer,aku telan terus jer panadol tu sebab memang tengah tahan sakit hidung yang melampau...memang aku nak nangis masa tu...muka merah padam,mata bengkak hidung toksah citer bengkak macam hidung clown hahahha...then aku tak tahan aku terduduk kat stor belakang kedai kat bahagian washer... aku makan lagi sebijik piriton!!!huh memang tak baik langsung hidung aku...aper lagi,meleleh air mata aku kat situ....pastu cam ok sket kot,aku kuar sambung keje dengan muka bengkak dan mata sepet yang dah memang sepet ni.....bos aku suruh balik tapi aku malas lah sebab time aku nak abes keje dah dekat so aku stay up jap... then balik jer umah dalam kul 11malam sampai umah,aku terus demam..sok mak aku paksa aku pegi jumpa doktor sebelum mak aku pegi keje pagi tu..benda yang paling aku benci dalam dunia>>>jumpa doktor...then ayah aku bawak lah jumpa doktor,kena lecture lah dengan doktor tu sebab aku dah overdose medicine...pedulik aper aku hahahh janji sakit aku hilang...doktor bagi aku piriton gak ngn ubat demam and antibiotik....benci betol makan ubat...skang ni aku bergantung dengan ubat..dah immune dah ngn ubat tu,aku makan tak mengantuk langsung....sebab ubat tu kalau orang tak biasa makan,mesti mengantuk punya, kompem lalok lepas tu...aku haiiiii biasa jer..tapi lepas makan ubat malam tu,tido,then pagi tu hidung aku akan kering ar...sakit gak sebab tak moist,mucus kurang...tapi ok lah tak ada lah aku nak bersin dalam masa seminit sampai 10 kali aku bersin....tapi aku rasa aku ader resdung sebab ayah ada resdung tapi doktor yang check aku kata aku juz alergiii....yeke????tapi yang aku tau aku tanak berterusan macam ni yang bergantung pada ubat,tapi masalah besarnya aku ni takot bebenor nak jumpa doktor....huhuuhhuuh

0 0 kwn saya yg poyo tapi baik:

kawan tak Poyo

Google+ Followers

seme ni hakmilik munmun dan milo ais nyer